Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit eurozóny a EU těžko dospěje k dohodě na řešení dluhové krize

Středeční summit EU a eurozóny jen těžko dojde ke konkrétním odpovědím na dluhovou krizi. S odvoláním na zdroje z EU o tom v úterý informovala agentura Reuters.

Podle úterních informací, které se dostaly od zdrojů EU do médií, všechny země Evropské unie mimo eurozónu nesouhlasí s rekapitalizací bank, dokud nebude uzavřena dohoda na navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny EFSF. Právě na středečních summitech přitom chtějí evropští lídři dohodnout komplexní plán v boji proti šíření dluhové krize eurozóny.

Očekávaná dohoda na řešení krize má podle informací zahraničních agentur obsahovat plány na rekapitalizaci evropských bank, výraznější odepsání řeckých dluhů soukromými investory a posílení záchranného fondu eurozóny EFSF.

Velkou roli hraje i to, jestli a jakou roli by eventuálně měla hrát Evropská centrální banka (ECB). Lídři eurozóny vyzvou podle návrhů závěru středečního summitu EU Evropskou centrální banku, aby nakupovala na sekundárním trhu dluhopisy na podporu Itálie a Španělska. Informovala o tom v úterý agentura Reuters. Návrh dokumentu uvádí, že lídři budou říkat: "Plně podporujeme ECB v její činnosti k zajištění cenové stability v eurozóně, včetně nestandardních opatření v současném mimořádném finančním tržním prostředí." ECB nakupuje španělské a italské dluhopisy od srpna ve snaze stlačit výnosy jejich státních dluhů a snížit náklady na jejich financování. Podle zdrojů agentury Reuters z EU je zmiňovanými "nestandardními opatřeními" myšlen právě nákup dluhopisů členských zemí v potížích na sekundárních trzích. Tento návrh závěrečného dokumentu se ale nelíbí Německu. Je tak možné, že se nakonec ještě bude měnit. "Tato věta není námi odsouhlasena," uvedla německá kancléřka Angela Merkelová s tím, že Berlín nechce, aby politici říkali ECB, co má dělat. Středeční setkání ministrů financí Evropské unie bylo podle Velké Británie zrušeno, další summit EU by ale měl proběhnout normálně. Právě setkání ministrů financí Evropské unie mělo předcházet samotnému summitu EU a eurozóny, na němž se chtějí evropští lídři dohodnout na komplexním plánu boje proti šíření dluhové krize eurozóny i do dalších zemí.

Důvodem pro zrušení setkání Ecofinu byl podle agentury Reuters fakt, že se ministři neshodli na detailech návrhů, o nichž měli diskutovat.

"Ministři financí se mohou sejít v následujících dnech, aby doladili rozhodnutí ze zítřka," uvedl podle agentury Reuters mluvčí předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye.

Témata:  EU krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.