Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akciovým burzám vlily čerstvou krev do žil výsledky firem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Evropské akcie se dnes nadechly k opětovnému růstu, když impuls jim daly hospodářské výsledky některých firem. Index Stoxx 600 tak v odpoledních hodinách roste o 0,6 %, když hlavní oporou mu jsou finanční tituly se ziskem 1,7 %. O více jak jedno procento posilují ještě akcie těžebních společností a sektor informačních technologií. Většinu zisků v průběhu dne ale vymazal britský index FTSE 100 (aktuálně +0,2 %), když BoE překvapivě ponechala úrokové sazby beze změny, na což reagovala libra posílením a poslala dolů akcie exportních společností.

Americké indexy navázaly na vývoj starého kontinentu. Index S&P 500 na začátku seance roste o tři čtvrtě procenta a vylepšuje tak dále svoje maximum. Nákupní náladě pomohly zveřejněné výsledky banky JP Morgan, když pokles zisku nebyl tak hluboký, jak počítal konsensus. Zítra reportují její konkurenti Wells Fargo a Citigroup.

Pražská burza dnes překonala vývoj západoevropských trhů a posílila o vysokých 2,3 %. Největší zásluhu na tomto vývoji má téměř 9% zisk akcií Erste, když banka vylepšila výhled hospodářských výsledků na letošní rok. Výsledky za první polovinu roku zveřejní 5. srpna. CME navázalo na včerejšek a dnes akcie vzrostly o silných 5,6 %. Trojici nejúspěšnějších doplňuje O2 se ziskem 4 %. Jediným propadlíkem se dnes staly akcie nováčka Monety, které přišly o půl procenta. Obchodní aktivita byla mírně nadprůměrná.

Miroslav FrayerEquity Analyst Investment Banking Komerční banka, a. s.

 

Témata:  akcie burza ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.