Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura: Šok z bankrotu Řecka připraví zemi o turisty, Čechům zdraží zájezdy

Případný řecký bankrot zasáhne zemi i v jednom z nejdůležitějších ekonomických odvětví - cestovním ruchu. Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura soudí, že šok z bankrotu by znejistil zahraniční turisty, kteří se proto této zemi raději vyhnou.

"Krach Řecka znejistí zahraniční turisty, kteří plánovali zemi navštívit. Nejistá společensko-ekonomicko-politická situace po bankrotu spoustu turistů od příjezdu odradí, ti tak dají radši přednost jiným destinacím," myslí si Okamura.

Řecku by však podle něj jakýkoliv další výpadek příjmů způsobil další ohromné problémy. Zvlášť, když se cestovní ruch na řecké ekonomice podílí takřka z jedné pětiny. "Příjmy z cestovního ruchu tvoří 18 procent hrubého domácího produktu Řecka, pro zemi je tak turismus naprosto klíčový," dodal Okamura.

Podle něj by se ale situace po bankrotu mohla brzy uklidnit, když turisté zjistí, že se v zemi nic nebezpečného neděje. Nakonec by to mohlo vést až ke snížení cen zájezdů.

Vyhlášení platební neschopnosti Řecka by však prý mohlo negativně ovlivnit také české turisty, a to i ty, kteří se do této země nechystají. "Krach Řecka povede k oslabení eura a s tím i na něm závislé české koruny. Z hlediska cestovního ruchu by to byla špatná zpráva pro české turisty. Pokud by totiž oslabení koruny bylo dlouhodobé, tak by hrozilo zdražení zájezdů do některých destinací," odhaduje Okamura.

Naopak z hlediska příjezdu turistů do České republiky by to naopak byl pozitivní impuls. "Pro některé cizince ze zemí mimo eurozónu bychom se stali levnějšími a tím také atraktivnějšími," poznamenal Okamura.

Témata:  Řecko Barack Obama

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy