Česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí více, než se čekalo

Hrubý domácí produkt vzrostl v prvním čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 3,1 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta, informuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

Ilustrační fotografie
reklama

Předběžný odhad HDP ČR za první čtvrtletí signalizuje, že pesimističtější prognózy ohledně letošního vývoje tuzemské ekonomiky se zatím nenaplňují. Růst 3,1 procenta poměrně citelně, zhruba o 0,5 procentního bodu, překonává jak odhad trhu, tak předpoklad klíčových institucí, například České národní banky.

Je však třeba dodat, že finální výsledek se od tohoto předběžného odhadu může ještě výrazně lišit. I pokud by však nastala výraznější revize směrem dolů, empirická zkušenost napovídá, že nebude tak markantní, aby se o růstu v prvním kvartálu dalo hovořit jako o zklamání.

Z dnes zveřejněných předběžných dat lze usuzovat, že solidní spotřeba domácností a silný výkon zahraničního obchodu poměrně v prvním kvartále uspokojivě kompenzovaly jistý útlum v investiční aktivitě, daný ukončením možnosti dočerpávat prostředky z rozpočtu EU za programovací období 2007 až 2013, či třeba stále malátný výkon stavebnictví.

V dalších čtvrtletích však dynamika růstu zpomalí, navzdory solidnímu růstu v prvním čtvrtletí. Za celý letošní rok vykáže tuzemská ekonomika růst 2,5 procenta.   

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky