Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bez vody: Hrozí zákazy zalévání a napouštění bazénů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kvůli nedostatku sněhu v zimě hrozí, že v létě bude opět extrémní sucho. Horské potoky, kterými se touto dobou obvykle valí proudy vody, jsou vyschlé. Pokud v následujících týdnech a měsících nezačne pořádně pršet, můžeme očekávat nejrůznější nařízení a zákazy.

Situace z loňského roku, kdy hladina Orlíku klesla o deset metrů, se může opakovat. Koryta potoků a menších řek jsou vyprahlá a pokud se situace nezlepší, budeme mít v létě obrovské problémy s nedostatkem vody.

Hlavním problémem je, že v zimě málo sněžilo. Zatímco v krkonošské Luční boudě v květnu obvykle odhrabávají 20metrové návěje, letos tu bylo o měsíc dříve metrů maximálně pět.

Problémy s nedostatkem vody už pociťují i farmáři. Jiří Šimůnek z krkonošské Sagasserovy boudy už nemá vodu pro dobytek, protože přírodní napajedla vyschla. "Musíme jim vodu vozit, studny jsou suché nejen v 25 metrech, ale vrty neprokázaly vodu ani v 50 metrech," řekl TV Nova Šimůnek.

Sucha se obávají i meteorologové. "Pokud budou i další měsíce srážkově podprůměrné, bude zase sucho stejné jako vloni," upozorňuje Petr Dvořák z ČHMÚ.

Problémy by tak neměli pouze vodáci, lodní přepravcia zemědělci, ale prakticky všichni zahrádkáři. Reálně pak totiž budou hrozit zákazy zalévání nebo napouštění bazénů.

Témata:  počasí Zahrady koupání

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy