Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osobní bankroty jsou hit. Jako cestu z dluhů je volí tisíce Čechů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dlužníkům z řad spotřebitelů a živnostníkům se rapidně zvyšují šance, že jim soudy odpustí až sedmdesát procent závazků v rámci osobního bankrotu. Drtivá většina žadatelů o oddlužení totiž u soudů uspěje. Informuje deník Právo.

Osobního bankrotu využívá rok od roku stále více lidí. Vyplývá to z analýzy bankovního a nebankovního registru úvěrových informací CRIF pro Právo. Zatímco za celé období let 2008 až 2013 bylo podáno necelých čtrnáct tisíc návrhů na osobní bankrot, loni, za pouhý jeden rok, dlužníci podali už přes dvacet tisíc návrhů na bankrot a soudy jich v témže roce povolily bezmála sedmnáct tisíc.

"V období let 2008 až 2013 soudy rovnou zamítly 0,5 procenta žádostí, protože žadatel nevyhověl podmínkám. Dalších 17 procent návrhů odmítly pro formální nedostatky. V tomto případě lze ovšem podat návrh na osobní bankrot znovu,“ shrnula pro Právo analytička CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Podklady může pomoci připravit právník a platit by měl člověk až za výsledek. Kdo už jednou ochranu před exekucemi v podobě bankrotu získá, tak o ni většinou již nepřijde. Ve sledovaném období bylo podle Kameníčkové jen pět procent zprvu povolených osobních bankrotů soudy zrušeno, protože dlužník přestal plnit stanovené podmínky. Například během pětiletého období, kdy bankrot trvá a dlužníkovi má zůstávat jen dvojnásobek životního minima, zatajoval některé příjmy.

Témata:  osobní bankrot lidé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.