Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Číňané investují do Česka 232 miliard korun

Čínský prezident dorazil na Pražský hrad
Čínský prezident dorazil na Pražský hrad
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Pražský hrad zveřejnil přehled obchodních dohod, které před prezidenty České republiky a Číny podepsali čeští a čínští podnikatelé. Do konce roku 2020 by do Česka měly připlout investice v celkové hodnotě necelých 232 miliard korun. České společnosti vyvezou do Číny zboží za 62,5 miliardy korun!

Čínská společnost CEFC China Energy Company, vlastnící třeba podíl v aeroliniích Travel Service či ve fotbalové Slavii navýšila svůj podíl ve finanční skupině J&T na 50 %. Za akcie společnosti by Číňané měli zaplatit přes 11 miliard korun. J&T byla součástí i dalších významných dohod, které podepsala s čínskými bankami.

Vedle J&T ale koupila CEFC i další české podniky. Za necelé dvě miliardy získala strojírenské podniky ŽĎAS a TS Machinery Plzeň. Za 6 a půl miliard korun koupí společnost TSS Group. CEFC také získala prodejce dovolených Invia. Dalších 29 miliard plánuje CEFC investovat do dalších průmyslových podniků v ČR.

CEFC investuje také 1,339 miliardy korun do nákupu a přestavby fotbalového stadionu v Edenu. Ze stadionu, na kterém hraje své zápasy pražská Slavie se tak stane Národní fotbalový stadion!

Přehled ekonomických dohod:

EKONOMICKÉ DOHODY PODEPSANÉ PŘI PŘÍLEŽITOSTI CESTY PREZIDENTA ČLR DO ČR najdete ZDE

Významnou smlouvu podepsala také automobilka Škoda, která kapitálově vstoupila do společného projektu čínské společnosti SIAC a mateřského Volkswagenu. Škoda do roku 2020 investuje v Číně 56,7 miliard korun. Peníze půjdou do vývoje SUV, CUV, hybridních a elektrických automobilů.

Bývalý premiér Petr Nečas zase za skupinu SWH podepisoval dohodu o technologicko-ekonomické spolupráci v oblasti obnovitelných a čistých energií, na jejímž základě čínská společnost investuje necelých 15 miliard korun.

Úspěch hlásí také český výrobce letadel Aircraft Industries, který podepsal smlouvu na prodej 20 letounů L510 a memorandum o porozumění o výstavbě společného závodu v Číně. Dohodu o prodeji letadel podepsala také společnost Evektor, která do Číny dodá 300 letadel EV 55 a 50 letadel SSA.

Jedna z dohod se týká také kanálu Dunaj-Odra-Labe, o kterém dlouhodobě sní prezident Miloš Zeman. Podepsaly ji společnosti SINOHYDRO Corporation a DOE Europe, měla by se týkat analytické fáze projektu.

Témata:  návštěva činského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy