POZOR... Co se změnilo od 1. října?

Nový měsíc přináší řadu změn, o nichž je dobré minimálně vědět. Mnohé z nich vás přitom nepotěší - mění se pravidla pro odchod do důchodu, výše penzí, ceny plynu i způsob placení v obchodech. A co ještě? Informuje o tom Aktuálně.cz.

660
reklama

Změny se dotknou mnoha oblastí našeho běžného života. Jednou z nich je zvýšení, případně zavedení poplatků u České pošty. Ta zpoplatní výpis SIPO, který využívá okolo 2 milionů Čechů a platí pomocí něho plyn, elektřinu, nájemné či televizní a rozhlasové poplatky. Zatímco nyní byl zdarma, nově bude za 5 korun.

Ti, kdo se placení chtějí vyhnout, si ho mohou nechat posílat elektronicky. Stačí zajít na pobočku pošty, vyplnit formulář a můžete příští SIPO očekávat ve své e-mailové schránce. Formulář naleznete i ZDE.

O pětinu podraží doručování balíků přes Českou poštu. Ta argumentuje, že se zvyšují ceny pohonných hmot i energií, a tak prý nemá na výběr. Balík do 2 kilogramů váhy tak nově pošlete za 52 namísto dosavadních 43 korun. Až pětikilový balík podraží o 9 korun na 59 Kč. Stejnou částku zaplatíte i za doporučený balík o váze do půl kila.

"I po zvýšení cen zaplatí Češi méně než za srovnatelné služby na Slovensku, v Polsku či Maďarsku," argumentuje mluvčí ČP Marta Selicharová.


Důchody se zvýší, odchody prodlouží

Velké změny čekají od října důchodce. Rozhodnutím Ústavního soudu se nově navýší penze všem, kteří vydělávali nad 36 tisíc korun měsíčně. Výměra tak bude o něco spravedlivější než dosud. Zatímco si tak asi pětina seniorů polepší až o tisíce korun měsíčně, zhruba 70 procentům penze o desetikoruny až stokoruny poklesne.

Nová výměra se bude týkat jen nových důchodců, stávajících již ne. To způsobilo zvýšený počet žádostí o odchod do předčasného důchodů, protože se starší lidé báli, že pokud počkají, dostanou od státu méně.

Zároveň se kvůli takzvané malé důchodové reformě prodlužuje věk odchodu do penze. Ten bude stoupat nad dosavadních 65 let. Později do penze půjdou již současní třicátníci. Letos narozené děti přitom čeká penze až v 73 letech. Měla by být i možnost odchodu do předčasného důchodu pro lidi s namáhavými profesemi - ale ještě neexistuje konkrétní dohoda.


Revoluce v používání karet

Novinky se chystají v oblasti platebních karet. Bude možné platit s nimi pokuty za dopravní přestupky. Policie bude disponovat 250 mobilními terminály, které už ozkoušela v pilotním programu.

Kartami se bude nově platit i v obchodech, ale jednodušeji - bezkontaktně. Nebude tedy třeba ani PIN kód ani váš podpis. Novinku jako první zavádí Interspar a supermarkety Spar, v říjnu se připojí i BauMax, Kaufland či síť multikin Cinema City. A pokud se to osvědčí, od příštího roku by se podle informací Aktuálně.cz měly zapojit i Lidl, Penny market, OBI, Datart či Kika.

Abyste mohli takto platit, potřebujete novou kartu. Zatím je u nás vydává pouze Citibank, ale dosud nebyly příliš využitelné.

Pražanům také od října podraží plyn, který ovšem kartou nezaplatí. Pražská plynárenská zvyšuje ceny. Domácnost, která ročně spotřebuje 20 megawatthodin, zaplatí o 87 korun měsíčně víc. To je bezmála 5procentní rozdíl.


Nezaměstnaní na poštu, peníze do dluhopisů

Změny se nedotknou jen seniorů, ale i nezaměstnaných. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) na ně od 3. října přichystal efektivnější kontrolu, aby zabránil práci na černo. V přesně stanovených termínech se budou muset chodit hlásit na poštu. Čas příští kontroly se přitom dozvědí nejdříve tři dny předem.

"Vybraní lidé se budou muset dostavit na poštu nejvýše dvakrát týdně a maximálně po dobu tří měsíců," cituje Drábka Aktuálně.cz.

Zapojeno bude asi 5 procent nezaměstnaných. Pokud se na poštu ve stanovený čas nedostaví, hrozí jim, že budou vyřazeni z evidence úřadu práce a přijdou o dávky.

Ostatní občané mohou od 3. října využít zase nabídku Ministerstva financí a nakoupit si státní dluhopisy. Bude se jednat o relativně bezpečnou investici, dluhopisů budou tři druhy (roční diskontovaný, pětiletý kupónový a pětiletý reinvestiční). Vynést by měly dvě až tři procenta ročně, jeden dluhopis přitom pořídíte za 1 korunu. Pokud se rozhodnete ke koupi, musíte si jich pořídit nejméně za 1 000 korun.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky