Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od ledna první nadstandardy: Za peníze bude přednostní operace

Od ledna první nadstandardy: Za peníze bude přednostní operace

Foto: Česká televize

Pacient, který nemůže nebo nechce čekat na operaci, si od ledna bude moci zaplatit za zákrok provedený večer nebo o víkendu. Jde o první zákroky takzvaného nadstandardu, informuje v sobotním vydání deník MF DNES.

Takový člověk sice přeskočí desítky jiných lidí v pořadníku, ale nikoho tím nepoškodí, protože lékaři kvůli jeho operaci žádného pacienta neodsunou na později. To se stává dnes, kdy lékaři za úplatek dávají mnohým nemocným přednost na úkor ostatních. V pracovní době se bude operovat nadále "na pojišťovnu", o víkendu nebo večer nedočkaví pacienti za peníze. To je jedna z novinek, které chce ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) umožnit v rámci placení nadstandardů pacientům už v příštím roce, popisuje MF DNES. Dále si lidé budou moci zaplatit za rozbor krve na přání, zjištění krevní skupiny, za velkou preventivní prohlídku mimo interval prevence. Nebo také za odstranění dermatologických vad v obličeji či zákroky robotické chirurgie s výjimkou odnětí dělohy a operace prostaty. Jde o první zákroky a služby, které chce ministr od příštího roku zavést "na zkoušku" jako dlouho plánovaný nadstandard. Do zdravotnictví by to mělo přinést 100 až 200 milionů korun, uvádí MF DNES. Lékařské společnosti sepisují návrhy, co by si pacienti měli platit sami. Z nich ministerstvo vybere další asi dvacítku zákroků a materiálů, které budou tvořit nadstandard od ledna roku 2013, píše MF DNES.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.