Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chybí lékaři a sestry. Stát sleví z přísných nároků na vzdělání

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů jednají o návrzích na změny ve vzdělávání lékařů a sester. Ty předkládá ministerstvo zdravotnictví. České nemocnice mají problémy s nedostatkem lékařů a sester a některé už kvůli tomu zavírají oddělení nebo alespoň ruší lůžka na nich.

Změny ve vzdělávání zdravotnického personálu by mohly pomoci situaci s jeho nedostatkem řešit. Měly by totiž přivést lékaře a sestry rychleji do praxe. Dosud sestry musejí studovat na obor všeobecná sestra 7 let, na dětskou sestru až 9 let, protože podmínkou je dosažení vysokoškolského vzdělání.

Podle novely by ale nově stačilo většině sester pět let studia. Lékaři by zase třeba mohli větší část své praxe vykonávat v menších nemocnicích a ne jen ve velkých fakultních jako dosud. Právě menší nemocnice jsou totiž ty, které se s nedostatkem lékařů potýkají nejvíc. Podle Asociace českých a moravských nemocnic ubyla za posledních 30 let až třetina absolventů.

Zároveň by se na tripartitě měla řešit i výše odvodů za státní pojištěnce, aby bylo více peněz na zvyšování platů zdravotních sester a lékařů. Tripartita se chce zaměřit na odvody státu do zdravotního pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané. Resort navrhuje pravidelnou automatickou valorizaci, novinkou je tzv. anticyklický mechanismus - v krizi by stát měl za státní pojištěnce platit víc, v dobách konjunktury by příspěvek klesal.

Nyní stát měsíčně platí 870 korun za osobu. Pro příští rok by se částka měla podle plánu ministerstva zdravotnictví zvýšit o 73 korun na 943 korun. Celkem by to mělo stát 3,5 miliardy navíc. Ve středu by návrh měla projednat vláda. Odbory už dřív stát za nízké odvody kritizovaly. Poukazovaly na to, že minimální záloha ostatních plátců dosahuje 1823 korun.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.