Nízká nezaměstnanost? Zní to hezky, má to ale jeden zásadní háček, varují ekonomové

Nezaměstnanost je sice nízká, až tak dobrá zpráva to ale není. Podle ekonomů Markéty Šichtařové a Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance by ekonomice více pomohly jinak nastavené zákony, které by snížily minimální mzdu a umožnily flexibilní úvazky, čímž by byl trh práce pružnější.

Ilustrační fotografie
reklama

Ekonomové Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora se na blogu na serveru iDnes.cz zamýšlí nad tím, jak vlastně roste česká ekonomika. Připomínají slova ČSSD, podle kterých strana za dva roky v čele vlády úspěšně čerpá z eurofondů, zároveň roste HDP a klesá nezaměstnanost. Marketingově to prý zní pěkně, protože takové prohlášení útočí na základní hodnoty. „Tohle tvrzení zaměření na základní pudy – dostáváme prachy, rosteme, máme práci – je až příliš zjednodušené. Určitě je dobře, když ekonomika zdravě roste," píší ekonomové.

Lze prý připustit, že současná české ekonomika roste jakž takž zdravě. „Potud ještě dobré, ale pak už to je horší. Eurofondy? Bylo-li by po mém, poprosila bych EU, aby si ve vší laskavosti strčila své eurofondy za klobouk, protože jen navyšují kvůli nutnosti spolufinancování naše veřejné zadlužení, motivují ke korupci a nepřináší skutečně užitečné investice. A chlubit se nízkou nezaměstnaností...? Mnóó - něco na tom jistě je. Pro zaměstnance je skvělé, když mohou najít práci," rozjeli se Šichtařová a Pikora.

Existuje prý něco lepšího, než je „jen" nízká nezaměstnanost. Mluví o příkladu známého kuchaře, který si stěžoval, že v Praze má problém s personálem. „Ke konci roku 2015 činila nezaměstnanost v Praze 2,5 %. To je setsakra málo. Mnozí lidé v některých oborech – typicky právě v pohostinství - si při tak nízké nezaměstnanosti práce neváží. Vědí, že ji najdou rychle, a zaměstnavatelé musí vzít i toho, kdo dělá práci lajdácky. Když už jsou zaměstnaní i chroničtí lemplové, prostě si není z koho vybírat," vysvětlují příčinu problému ekonomové.

S nepříjemnou obsluhou se prý setkal právě manžel Śichtařové Pikora, kterého obsluha nejprve ignorovala a následně ho seřvala, že se chová nevhodně. „Slušně jí vysvětlil, že by si jen přál obsloužit. Což ovšem zjevně neměl dělat, jelikož paní se utrhla: 'Jste vůl! Nevidíte, že obsluhuji i další stoly?!' (Ne – neobsluhovala.) I otázal se manžel opět velmi slušně, zda by mu sdělila své jméno, že by pan majitel jistě rád věděl, jak jeho zaměstnanci označují zákazníky. O jméno se ovšem podělit odmítla, otočila se na podpatku a odkvačila pryč," popisují historku ze života. Celá věc vyvrcholila tím, že servírka hosta nazvala „ču*ákem".

A právě pro tento případ jsou podle nich špatně nastavené zákony. „Tak už víte, co je lepší než nízká nezaměstnanost? Co umožňuje ekonomice dlouhodobou, opravdu stabilní prosperitu? Je to nízká nezaměstnanost v kombinaci s pružným trhem práce. Bez zákonů zakazujících vyhodit lempla, aniž by takový vyhazov současně drobného podnikatele přivedl na buben kvůli hromadě odstupného. S pružnými pracovními úvazky, bez minimální mzdy, s možností zaměstnat zaměstnance na dobu určitou. Mimochodem byly to právě reformy zaměřené na zpružnění trhu práce, které před více než deseti lety učinila z nemocné německé ekonomiky dnešní fenomén," vysvětlují oba ekonomové.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky