Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Každá desátá žena dostane na Valentýna šperk, výjimkou nebudou ani šperky pro muže

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

14. února se slaví svátek svatého Valentýna a zamilovaní budou obdarovávat své partnery. Podle průzkumu agentury Ipsos čeká každou desátou ženu šperk. V poslední době už neplatí pravidlo, že šperk kupuje vždy muž ženě. Stále častěji kupují šperky ženy mužům nebo je kupují muži sami sobě. V těchto případech jde velmi často o černé diamanty. Podle největšího českého klenotnictví ALO diamonds jsou v tomto Češi světovou raritou.

Svátek svatého Valentýna je svátkem lásky a pochopitelně ovlivňuje i statistiky klenotníků. „V období těsně před Valentýnem pravidelně sledujeme nárůst zájmu. A protože se ekonomická situace letos v České republice zlepšuje, očekáváme, že se to odrazí i ve vyšších prodejích. Nejvíce se prodávají prsteny, často jako snubní. Populární jsou také sady náušnic s náhrdelníkem z bílého zlata a diamantů,“ uvádí klenotnictví ALO diamonds.

Šperk jako dárek pro muže je stále populárnější

U šperků pro muže jsou v současné době trendem černé diamanty, které jsou oblíbené i pro svoji rostoucí hodnotu. „Muži chtějí, aby šperk splňoval kromě estetického cíle také investiční úlohu. Jednoduše chtějí spojit příjemné s užitečným,“ říká Ivo Weber, ředitel výroby ALO diamonds a dodává: „Mužům prodáváme černé diamanty nejčastěji v náramcích a náhrdelnících. Černé diamanty jsou velmi vzácné, protože naleziště jsou pouze v Brazílii a Středoafrické republice. Ceněné jsou hlavně proto, že nepocházejí ze Země. Na základě chemického složení se odborníci domnívají, že na naši planetu přicestovaly uvnitř asteroidu.“

Šperky jsou stále populárnějším nástrojem pro dlouhodobé investice

Aktuálním trendem, který v České republice poslední dobou významně sílí, jsou investiční šperky. Označovány jsou jako spolehlivá dlouhodobá investice, která dokáže v dlouhodobém horizontu přinést zajímavé zhodnocení. Ve Spojených státech a ostatních západních zemích má pořizování investičních klenotů dlouhou tradici. Jejich hodnotu určují dlouhodobě rostoucí ceny vzácných kamenů, použité drahé kovy i precizní zpracování renomovanými ateliéry.

Témata:  diamanty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy