Drsná předpověď na rok 2016: Banka prozradila, co nás čeká

Dánská investiční banka Saxo Bank vydala svou pravidelnou předpověď na rok 2016. Varuje v ní před masivním nárůstem cen ropy i zabijákem luxusu.

Ilustrační fotografie
reklama

1. Panika v OPEC, ropa za 100 dolarů

V současnosti se ropa pohybuje na úrovni 40 dolarů za barel a zažívá rekordně nízké ceny, to se ale může velmi rychle změnit. Blíží se dlouho očekávané zpomalení těžby zemí OPEC a díky díky tomu cena opět vzroste. Podle Saxo Bank tak cena vystoupí až na 100 dolarů za barel.

2. Společnost zabije luxus

V Evropě paanuje velká hospodářská nerovnost a vysoká nezaměstnanost. Evropa podle predikce banky vyzkouší experiment v podobě univerzálního příjmu, který by měl zajistit základní potřeby pro každého. Díky tomu ale klesne poptávka po luxusu.

3. Americké volby vyhraje demokrat

Kdo by tipoval, že po vládě Baracka Obamy vyhraje volby v USA republikán, je podle banky na omylu. Reublikánská strana Grand old Party se prý začne potýkat s problémy a to způsobí vítězství Demokratické strany. Ta navíc využije frustrace mladých voličů a jejich odpor k politice.

4. Euro posílí

Přebytek běžného účtu v Evropě a slabá inflace znamená podle banky silnou měnu. Euro vzroste a vůči dolaru posílí, .

5. El Niño podpoří inflaci

Klimatický jev El Niño bude příští rok nejsilnější v historii a zapřičiní nedostatek srážek v oblasti jihovýchodní Asie a Austrálie. Nižší výnosy ze zemědělství budou mít za následek 40% nárůst indexu Bloomberg Agriculture Spot, kvůli kterému podle predikce vzroste inflace.

6. Posílí i rubl

Podobně jako euro podle Saxo Bank posílí i rubl, a to až o 20 % vůči dolaru. Bude zat tím stát zvýšená poptávka po ropě a špatná rychlost zvyšování sazeb americké centrální banky.

7. Obnoví se důvěra ve stříbro

Příští rok nás podle předpovědi čeká také navrvácení důvěry ve stříbro, za kterou bude stát průmyslová poptávka založená na výrobě solárních článků. Ty se oproti letošnímu roku začnou vyrábět ve větší míře, neboť politici usilují o snížení emisí oxidu uhličitého prostřednictvím obnovitelných zdrojů.

8. Silicon Vally zažije éru startupů

V Silicon Vally se zopakuje rok 2000. Nové projekty neboli startupy se v prní polovině roku 2015 potýkaly na nejnižší hranici za posledních 25 let. Příští rok by tomu mělo být naopak.

9. Brazílii zachrání Olympiáda

Olympijské hry, které se budou konat v Brazílii, zemi dají pořádně vydělat. V kooperaci s investičními výdaji, reformami a levnou měnou by se měla mít Brazílie lépe, než tomu bylo doposud.

10. Skončí dluhopisy

Ve druhé polovině roku 2016 bude americká centrální banka zvyšovat úrokové sazby. To vyvolá výprodej dluhopisů a jejich výnosy začnou stoupat, díky čemuž by měly zmizet z portfolia obchodníků. To se podle banky neobejde bez náležité paniky.

Témata: banky | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky