Plátci DPH budou muset podávat kontrolní hlášení. Senátoři podali stížnost

Jednadvacet senátorů podalo ústavní stížnost proti takzvaným kontrolním hlášením. Ta budou muset od prvního ledna posílat každý měsíc finančním úřadům všichni plátci DPH.

Ilustrační fotografie
reklama

Obsahovat přitom budou i citlivé údaje podnikatelů, které si teď všichni, především před konkurencí, úzkostlivě střeží. Podle ministra financí Andreje Babiše jsou však kontrolní hlášení bičem na nepoctivce a do rozpočtu přinesou navíc 6 miliard korun.

"Pro nás, jako pro živnostníky a podnikatele, je největší problém to obnažení podnikání - donaha, tedy předávání všech citlivých informací z obchodního prostředí. Ať už s kým obchodujeme, co obchodujeme, jak obchodujeme, kdy obchodujeme. A tyto informace mohou být zneužity," řekl TV Nova předseda Strany soukromníků Petr Bajer.

S tím ale nesouhlasí ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "To kontrolní hlášení je účinný boj proti podvodům na DPH. Ročně nás tu organizovaný zločin okrade o 80 miliard," řekl TV Nova Babiš.

Plátci DPH, tedy živnostníci s vyšším než milionovým ročním obratem se bojí i nárůstu byrokracie a dalších výdajů. "V malých firmách, kde mají jednu účetní, budou muset nabírat další, protože je to velmi administrativně zatěžující," dodal Petr Bajer.

Nový zákon navíc dělá z finančních úředníků polobohy. Proti jejich verdiktu se totiž nebude možné nikam odvolat. Na nápravu případných nedostatku budou mít navíc podnikatelé pouhých pět dnů a to včetně svátků a víkendů. V opačném případě je čekají vysoké pokuty. A nic prý nezmohou ani, když se ukáže, že chybu udělali úředníci.

Senátoři se proto rozhodli zatáhnout na poslední chvíli za záchrannou brzdu. Jednadvacet z nich se podepsalo pod stížnost k Ústavnímu soudu.

K senátorům se krátce na to přidali i někteří opoziční poslanci. Plánují svolat mimořádnou schůzi, na které se pokusí tento zákon minimálně o rok odložit.
  

Témata: dph | ekonomika | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky