Vláda ustoupila firmám: První dny nemocenské nebudou placené

Na tom, že zaměstnavatelé neproplácí první tři dny nemocenské, se ve volebním období kabinetu Bohuslava Sobotky nic nezmění. ČSSD sice původně podpořila návrh komunistů, aby nemocní dostávali peníze od prvního dne, kdy se rozstonají, ale narazila na odpor zaměstnavatelů a také koaličních partnerů, hnutí ANO a KDU-ČSL. ČSSD tak rychle ustoupila.

Ilustrační fotografie
reklama

S plánem, aby zaměstnavatelé propláceli i první tři dny nemocenské přišli komunisté. Chtěli, aby zaměstnanci dostávali od prvního dne 60 % platu. V září jejich novelu zákoníku práce podpořila i většina sociálních demokratů a poslala ji do druhého čtení. S další podporou pro svůj návrh již ale komunisté počítat nemohou.

Jak uvedly čtvrteční Hospodářské noviny, sociální demokraté od další podpory novely zákona ustoupili. Narazili totiž na odpor koaličních partnerů a hlavně zaměstnavatelů. Jejich souhlasem podmiňovalo svůj souhlas hnutí ANO.

"Trváme na svém negativním stanovisku. Zavázali jsme se, že nejdříve musíme mít souhlas tripartity, což nemáme," řekl Hospodářským novinám ministr financí Andrej Babiš.

Zaměstnavatelé se zpoplatnění prvních tří dní nemocenské brání. Bojí se totiž, že toho zaměstnanci budou zneužívat. Své obavy opírají o statistiky. Upozorňují, že když stát zpoplatnění prvních tří dní nemocenské zrušil, klesla nemocnost o polovinu.

A to bylo marodění před rokem 2009, kdy začala platit současná úprava, ve srovnání s návrhem komunistů mnohem méně výhodné. Zaměstnavatelé dostávali jen 25 % mzdy a museli si ještě platit nemocenské pojištění, upozorňují Hospodářské noviny. Komunisté chtěli nemocným přiznat od počátku 60 % platu.

Zřejmě také padla náhradní varianta, že by se sice zaměstnancům proplácely i první tři dny nemocenské, ale nehradili by je zaměstnavatelé, nýbrž stát. "Bylo by to strašně drahé," brání se ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Čímž argumentují i zaměstnavatelé. Pokud by se první tři dny nemocenské zpoplatnily, stálo by to zaměstnavatele 3 až 5 miliard korun.

Témata: nemocenská

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky