Vánoční nákupy: Pozor na padělané šperky. Jak je poznat?

Není všechno zlato, co se třpytí! Přísloví přesně vystihuje, co se v Česku v poslední době děje. Spolu s internetovými obchody se šperky roste i počet falešných šperků. Zvláště před Vánoci nabízí podvodníci bezcenné cetky za cenu ozdob z drahých kovů. Jak podvodné šperky poznat?

Ilustrační fotografie
reklama

Pro běžného zákazníka je jediným způsobem, jak odhalit kvalitu šperku, vyražený punc. Každému šperku může udělit punc pouze Puncovní úřad, neoznačuje ho sám zlatník. Připravili jsme proto speciál o puncovních značkách.

Puncem musí být označen každý šperk, který je vyroben z drahého kovu a váží v případě stříbra alespoň 3 gramy a v případě zlata 5 gramů. Na výrobku může být vyraženo číslo, písmeno nebo obrázek.

Písmeno znamená pobočku Puncovního úřadu, na níž byl šperk označen. Státní puncovní značka, kterou představuje obrázek zvířete, je pro běžné lidi nesrozumitelná a nečitelná, proto mají šperky ještě punc v podobě číslic.

Puncovní číslo udává ryzost nebo jakost kovu, z něhož byl šperk vyroben. Zlato je například v ryzím stavu velice měkké a pro výrobu šperků nevhodné, proto se používají slitiny zlata s dalším kovem. Ryzost se udává v poměru k ostatním obsaženým kovům.

Právě tento poměr je důležitý pro zákazníka i pro klenotníka. Zlatý prstýnek s označením 585/1000 je tedy z téměř 60 % tvořen zlatem. Ryzí zlato, stříbro nebo platina mají označení 999/1000.

U stříbrných šperků je nejčastější ryzost 925/1000, u těch zlatých právě 585/1000, která odpovídá 14 karátům. Podvodníci se snaží zákazníky oklamat tím, že na prsteny nebo řetízky vyrazí písmena SBS, která na první pohled číslo 585 připomínají. Každý zlatník by měl mít v obchodě také lupu, kterou zájemci půjčí.

České puncovní značky ZDE.

I přes lupu je ale někdy puncovní značka těžko čitelná. Zároveň ani opuncované šperky nemusí být pravé, padělatelé se snaží zákazníka obelstít co nejvíce. Lidé proto mohou využít služeb Puncovního úřadu, který jejich šperky podrobí chemickému rozboru a pravost určí. Služba stojí jen desítky korun.

Puncovní úřad rozlišuje čtyři úrovně ryzosti. V České republice platí na obrázku uvedené puncovní značky a zároveň všechny, které platily na území Československa v historii a nevyjadřovaly nižší než dnes uznávanou ryzost. Neplatí jen puncy, které byly zavedeny v době 2. světové války. Zároveň platí značky Úmluvy o kontrole a označování předmětů z drahých kovů a puncy některých zemí EU.

Témata: zlato | šperky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky