Nezaměstnanost v Česku klesá

Výsledky Výběrového šetření pracovních sil ukázaly to, co průběžné měsíční výsledky naznačovaly. Výrazně roste zaměstnanost, a na druhé straně klesá nezaměstnanost, informuje Home Credit.

Ilustrační fotografie
reklama

Aktuálně je v Česku zaměstnáno pět milionů a šedesát tisíc lidí. Z toho čtyři pětiny tvoří zaměstnanci. Znamená to, že oproti třetímu čtvrtletí roku 2014 pracuje o přibližně 65 tisíc lidí více. Je to výsledek dobré ekonomické situace. Aktuálně se hospodářství velmi daří, proto firmy nabírají a najít si práci aktuálně není až tak těžké. Mnohdy platí opak. Najít dobrého zaměstnance je problém. Trh práce se blíží stavu, kdy už nebude dostatek volné pracovní síly. To bude problém pro firmy sám o sobě, který se navíc spojí s tlakem na růst mezd. Z hlediska firem se blíží těžké časy, pro zaměstnance to znamená velmi dobré vyhlídky.

Bez práce je dnes téměř 260 tisíc lidí. To je o 55 tisíc méně než před rokem. Rozdíl je vidět například v porovnání se začátkem roku 2010, kdy bez práce bylo 420 tisíc lidí. Od té doby trh práce ušel velký kus cesty. V poslední době začaly ve velkém nabírat například stavební firmy, které o zakázky nemají nouzi. Míra nezaměstnanost je tedy 4,8 %. Česko je jedním z premiantů v Evropské unii. Trh práce je zde jeden z nejlepších, a to přes všechny své problémy a neduhy. Nezaměstnané tvoří jednak dlouhodobě nezaměstnaní, a pak lidé, kteří krátkodobě přecházejí z práce do práce. První faktor je těžké vyřešit rychle, druhý zde bude existovat vždy. A tak nezaměstnanost v Česku už nemá moc prostou k tomu, aby více klesala.

A tak největší problém, který trápí český trh práce je dlouhodobá nezaměstnanost. Na úřadech práce je totiž velká skupina lidí, kteří nemají práci déle než rok. A jejich šance na nové zaměstnání s každým měsícem rapidně padají. Mají problém s kvalifikací, ale také se ztrátou pracovních návyků.

Témata: lidé | nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky