Začala škola, lidé nemají peníze, děti trpí, varuje politik

Zhruba polovina manželství v Česku se rozpadne a roste tak počet rodičů samoživitelů, kteří mají problém finančně zabezpečit rodinu. Tento problém eskaluje zejména na začátku školního roku.

reklama

Soud ve většině případů při rozvodech nařídí alimenty, v mnoha případech se jim ale druhý rodič vyhýbá. Upozorňuje na to lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský s tím, že nedostatek financí se pak podle sdružení APERIO, které se zabývá pomoci tzv. sólo rodičům, odráží na tom, jak si dítě stojí ve škole.

Zdechovský, který se této problematice dlouhodobě věnuje, poukazuje na to, že soudní nařízení alimentů selhává a je potřeba řešit spory mediací. „Zlepšení finanční situace sólo matek se podařilo například v Belgii, kdy má matka za povinnost uvádět jméno otce dítěte. Díky tomu se daří vymáhat až devadesát procent alimentů a zlepšit tak finanční situaci matek samoživitelek," upozornil EuroZprávy.cz Zdechovský.

Podle něj je nutné, aby Česká republika více využívala k řešení problémů mediaci, což je způsob řešení konfliktů a sporů, jehož cílem je dospět k dohodě. „Pokud soudy nařídí alimenty a druhý rodič se jim vyhýbá, spor se táhne roky a trpí tím v konečném důsledku dítě," popisuje europoslanec.

Nová generace soudců podle něj začíná mediaci více využívat. „Dříve se opatrovnických sporům říkalo žiletky, protože byly tenké. Dnes se jim říká buchty, protože jsou neuvěřitelně obsáhlé," dodal Zdechovský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky