Pět důvodů, proč letos zůstat v Čechách nebo vyrazit na Slovensko

Ještě nevíte, kam na dovolenou? Přinášíme hlavní argumenty, proč se porozhlédnout i po českých rybnících nebo slovenských horách.

Ilustrační fotografie
reklama

1.    Úspora času

Uzavírky, objížďky, mýtné brány, celnice. Pro spoustu lidí strašáky, kterým se snaží každým rokem při cestě k moři vyhnout. Co si raději vyrazit někam po Čechách nebo na Slovensko? I zde se sice můžete s nějakou uzavírkou nebo objížďkou potkat, ale nemělo by to být tak náročné jako cesta na jih. Navíc na Slovensko vám to i z toho nejvzdálenějšího místa v Čechách bude trvat něco přes pět hodin. A s placením to tam funguje podobně jako v Čechách. „Bankomat nemusíte hledat dlouho, najdete ho v každé větší vesnici, a podobně jako Češi si i Slováci velmi oblíbili bezkontaktní placení. I u našich sousedů tak zaplatíte rychle a pohodlně pouhým přiložením karty k terminálu,“ upozorňuje Patrik Šálek, výkonný manažer útvaru Řízení produktů – karty ČSOB a Ery. Podle Združenia pre bankovní karty objemy bezhotovostních transakcí neustále rostou, přestože hotovostní platby na Slovensku stále převládají. „Ze zahraničních destinací vybírají z bankomatů naši klienti hotovost nejvíce právě v okolních zemích, tedy na Slovensku a v Německu. Jen na Slovensku to za loňský rok bylo téměř 800 milionů korun,“ potvrzuje Patrik Šálek.

2.    Bezpečnost

Global Peace Index označil Česko jako desátou nejbezpečnější zemi světa. Většinou se v našich končinách setkáme spíše s úrazy nebo dopravními nehodami. „V letních měsících a za pěkného počasí, v době letních dovolených a školních prázdnin se zvyšuje koncentrace lidí v lesích, na cyklostezkách, koupalištích, hřištích a dalších lokalitách sloužících k relaxaci či sportu. A právě zde je riziko vzniku úrazu největší,“ říká ředitelka klientského servisního centra ČSOB Pojišťovny Iva Knapová. Je proto vhodné volit optimální pojištění pro sebe i svou rodinu. Na pobočkách ČSOB je možné nechat si od specialistů udělat revizi svých pojistných smluv a případně je nastavit dle aktuálních potřeb. A nezapomeňte, pokud vyrážíte na Slovensko, že i tam je třeba cestovní pojištění pro cestu do zahraničí. „Naším cílem je, aby si klienti dovolenou skutečně užili a nemuseli myslet na to, co všechno se může stát po dobu jejich nepřítomnosti doma. Proto všem klientům, kteří během prázdnin využijí naše cestovní pojištění, nabízíme nově jako bonus zdarma navíc po dobu dovolené také asistenční služby v případě havárie v bytě a asistenční systém Mondial pro zajištění péče třeba pro dědečka nebo babičku. Systém dokáže přivolat pomoc v případě krizové situace pomocí SOS tlačítka na telefonu či kapesním komunikátoru. Pro využití těchto služeb stačí kontaktovat asistenční službu na čísle 222 803 442. A samotné cestovní pojištění si jednoduše sjednáte před odjezdem online na webu,“ vysvětluje Vojtěch Strnad z ČSOB, který má produkt na starosti.

3.    Úspora peněz

Na Slovensku i v Čechách je obecně levněji než například v Chorvatsku nebo Itálii. Na Slovensku se nemusíte bát ani výběrů z bankomatů. Klienti ČSOB tam ve stejně označeném ČSOB bankomatu za výběr debetní kartou zaplatí šest korun, klienti Ery pak pět korun. Oproti tomu ve vzdálenějších destinacích to bývá obvykle více.

4.    Pestrá nabídka

Kdo nemá rád stereotyp celotýdenního povalování na pláži, může v Čechách nebo na Slovensku kombinovat pěší túry či cykloturistiku s výlety po hradech a zámcích, nebo zastávky v minipivovarech s koupáním v  aquaparcích, příjemný relax slibují i české lázně či slovenské termály. Naplánovat se dá program pro děti i pro dospělé. A pokud vám zrovna dojdou ke konci dovolené peníze na poslední atrakce, zkuste k tomu využít kreditní kartu. Myslete při tom na bezúročné období. „Kdyby se náhodou blížil datum splátky, lze to operativně řešit i z dovolené. V případě že nemáte nastavený trvalý příkaz, zaplatíte jednoduše během chvíle přes smartbanking přímo z telefonu,“ radí Jana Opršalová, výkonná manažerka útvaru Platební komfort ČSOB a Ery. „Ke kreditní kartě lze navíc sjednat výhodné roční cestovní pojištění pro jednotlivce i rodinu. Do konce srpna ho klientům nabízíme pouze za polovinu ceny. Stačí zavolat na bezplatnou infolinku 800 300 300. Během pár minut je vše jednoduše vyřízeno a klient se nemusí pojišťovat pokaždé, když jede do zahraničí,“ uzavírá Jana Opršalová.

5.    Jazyková bariéra

V případě tuzemské dovolené odpadá jakákoliv jazyková bariéra. Naopak je možné se novým slovíčkům z různých nářečí přiučit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky