Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plýtvání penězi? Ministerstvo chce pro pár úředníků luxusní vilu

Ministerstvo spravedlnosti České republiky
Ministerstvo spravedlnosti České republiky
Foto: Jana Maxová / EuroZprávy.cz / MoneyMAG.cz

Pro pár úředníků vila za desítky milionů korun v jedné z nejluxusnějších pražských čtvrtí.. Takový byl nápad ministerstva spravedlnosti, když hledalo místo, kde by vybudovalo monitorovací centrum elektronických náramků pro odsouzené.

Kvůli hádkám o nemovitost s pražským magistrátem je ale tento záměr odložen. Zatím.

V okolí vyhlédnuté vily v pražských Střešovicích jsou hlavně rezidence velvyslanců a nedaleko odsud bydlel třeba i bývalý prezident Václav Havel.

A teď chybělo málo a vyrostly tam kanceláře pro necelé dvě desítky úředníků. Právě v luxusní vile totiž chtělo ministerstvo spravedlnosti vybudovat monitorovací centrum elektronických náramků pro vězně a další lidi pod dohledem. Bývalý šéf resortu ale nad tímto nápadem kroutí hlavou.

"Dům, který stojí 80 milionů, má být za 20 milionů vybaven a má sloužit 20 úředníkům. To je naprosto absurdní případ," míní bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Resort spravedlnosti se ale brání - pro bezpečnostní technologii prý potřebuje střežený prostor, kde se pohybuje málo lidí. A luxusní vila ve Střešovicích je prý v tomto ohledu úplně ideální.

Podle portálu ceskajustice.cz ale plán resortu zhatilo to, že se s ním o vilu soudí magistrát hlavního města Prahy. Ministerstvo spravedlnosti přitom má celou řadu nevyužitých objektů, například justiční budova v Legerově ulici je stále prázdná. Tam by dvacet úředníků mohlo klidně sedět.

V této chvíli to ale vypadá, že monitorovací centrum, které by mělo fungovat od příštího roku, bude přímo v hlavní v budově ministerstva. Minimálně tedy do doby, než soudy rozhodnou, kdo má nárok na střešovickou vilu.

Témata:  CZK Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy