Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi spoří do drahých kovů 1 500 korun měsíčně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: omnimedia.cz

Češi investují do drahých kovů dlouhodobě stabilní částku okolo 1 500 Kč měsíčně. Přes 65 procent lidí si spoří na důchod, ostatní zejména pro své potomky. Jako hlavní důvod uvedli obavu ze znehodnocování peněz. Vyplývá to z průzkumu společnosti Golden Gate, kterého se letos na jaře zúčastnilo 600 respondentů.

Celých 80 procent investic do drahých kovů představuje zlato, stříbro pak zbylých 20 procent. Poměr mužů a žen v oblasti spoření do drahých kovů je přibližně vyrovnaný, konečné slovo v rozhodování ale mají v rodinách většinou ženy, ukázal průzkum.

Lidé se nyní více obávají uvolněné monetární politiky světových centrálních bank založené na tištění peněz a s tím související ztráty jejich hodnoty. „Řada střadatelů došla k názoru, že tato politika by potenciálně v horizontu několika málo let mohla vést k inflaci, takže se snaží svůj majetek uložit jinak než na bankovních účtech či v cenných papírech. Právě zlato pro tento účel hraje geniální roli,“ říká analytička Next Finance s.r.o. Markéta Šichtařová.

Respondenti přitom uvádějí dva hlavní motivy spoření. První skupina si chce vytvořit stabilní rezervu na důstojný život v důchodu, druhým motivem je spoření pro děti nebo vnoučata. Právě objem úspor pro potomky vzrostl meziročně zhruba o 30 procent.

Obavy z řecké krize

Lidé se ale také obávají nadsazených cen na trzích cenných papírů, tedy tzv. cenových bublin. „Ty mohou, ale také nemusí prasknout v souvislosti s řeckou krizí anebo kdykoliv později. Kdo tedy chce úspory uložit výnosněji než na termínovaném vkladu, ale současně se nechce podílet na investicích, u kterých hrozí cenová bublina, ten se také velmi často obrací ke zlatu,“ vysvětluje Markéta Šichtařová. „Investoři do zlata se rekrutují především z těch lidí, kteří nechtějí přehnaně riskovat a do budoucnosti hledí s určitou nedůvěrou,“ dodává.

„Cena zlata – na rozdíl od ostatních aktiv – prošla v letech 2012 a 2013 korekcí a stala se pro investory velmi atraktivní. Teď se na zlato zaměřují sofistikovanější investoři. V okamžiku, kdy praskne bublina na akciových trzích, bude z toho profitovat právě zlato a v tu chvíli do něj budou investovat i váhavci, kteří aktuálně teprve vyčkávají,“ říká Vladimír Brůna, výkonný ředitel společnosti Golden Gate.

Zajímavou investicí je nyní také stříbro. Zájem lidí o něj od roku 2013 vzrostl téměř dvojnásobně. Investoři během posledních dvou let také provedli o 50 procent více jednorázových nákupů fyzického stříbra, ukázal průzkum.

„V horizontu pěti let předpokládáme výrazný nárůst ceny stříbra spojený s nestabilitou na měnových trzích a s tím souvisejícím nárůstem cen zlata a drahých kovů,“ říká Vladimír Brůna.

Témata:  zlato spoření

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.