Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete chodit hrát automaty? Čeká vás registrace

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Registrace, které bude kontrolovat finanční úřad - tak by mohl vypadat nový loterijní zákon v praxi. Každý, kdo si bude chtít zahrát, bude muset nejprve vytáhnout občanský průkaz a bude zapsán do databáze - teprve potom získá takzvanou hráčskou kartu.

A tuhle kartu bude moci finanční úřad zablokovat, pokud například zjistí, že daný hráč přišel o práci.

"Nepřiměřená regulace, obrovské daňové zatížení, které diskriminuje podnikatele a těm nelegálním nahání hráče přímo do chřtánu", vyjmenovává senátor a majitel sítě sázkových kanceláří Ivo Valenta slabiny stávajícího loterijního zákona, který podle něj znevýhodňuje legální provozovatele oproti těm nelegálním.

Nový zákon to má změnit. Navrhuje mírnou regulaci a počítá se vznikem databází na finančních úřadech, které jednoduše řečeno budou kontrolovat, kdo hraje a za čí peníze.

A jak to bude celé fungovat? Napojení hráčských karet na finanční úřady umožní kontrolovat, zda dotyčný gambler nehraje za sociální dávky nebo zda nevězí až po uši v dluzích a stejně holduje automatům nebo ruletě.

"Už dnes spousta provozovatelů využívá možnosti dobrovolných registrací, protože aby sociálně slabí nebo závislí prohrávali své výplaty, to nikdo z nás nechce," dušuje se Valenta. Ministerstvo financí navíc odhaduje, že jsou u nás v současnosti stovky nelegálních hráčských doupat.

Vynalézaví Češi pokaždé totiž vždycky rychle našli způsob, jak zákon obcházet. Herní automaty přeprogramovali na kvízomaty a herny přejmenovali na soukromé kluby. Daňové úniky z hazardu jdou do desítek miliónů a s problémem si neví rady podle ministra financí ani policie.

Nový loterijní zákon už je ale na spadnutí. V nejbližších dnech ho projedná vláda a pak poputuje do Sněmovny.

Témata:  sázky, loterie, hazard hazard

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy