Přehled zdravých jídel, po kterých se tloustne

Velká část populace je posledních několik let doslova posedlá zdravým stravováním. Řada vyznavačů racionálního stravování si ovšem neuvědomuje, že některé potraviny sloužící k hubnutí mají přesně opačný efekt.

Ilustrační fotografie
reklama

Na to, že ne všechno, co je zdravé, nebo se tak alespoň tváří, je zároveň i dietní, upozorňuje renomovaná britská expertka na hubnutí a nutriční specialistka Shona Wilkinsonová.

A jakým jídlům bychom se tedy raději měli úplně vyhnout, nebo minimálně důkladně kontrolovat, kolik jich pozřeme? Přehled vás nejspíš překvapí!

1. Ovocné koktejly

Koktejly z rozmixovaného ovoce, takzvaná smoothie, jsou v poslední době velmi populární a v létě po nich sáhne skoro každý, kdo má příležitost.

Wilkinsonová ovšem před těmito hutnými nápoji varuje - na jednu stranu je sice fakt, že smoothie jsou až po okraj napěchovaná vitamíny, ale zároveň se ve sklenicích ukrývají obscénní množství cukru.

"A to vede k tomu, že do hodiny po konzumaci máte chuť na něco dalšího, v čem je hodně cukru. Pokud už si smoothie nemůžete odpustit, udělejte si ho ze zeleniny," radí nutriční specialistka.

2. Nízkotučné jogurty

Máte dojem, že když se na obalu jogurtu píše nula procent tuku, že po něm nemůžete přibrat? Omyl. Nízkotučné jogurty totiž často obsahují spoustu škrobu a cukru. Lépe uděláte, když si koupíte poctivý bílý jogurt a přihodíte do něj třeba slunečnicová semínka nebo pár borůvek.

3. Bezlepkové potraviny

Spousta lidí žije v přesvědčení, že bezlepkové potraviny jsou automaticky lepší a zdravější než běžné jídlo. To je ovšem pravda jen částečně. Proto si při nákupu důkladně prostudujte etiketu, abyste si domu neodnesli energetickou bombu.


4. Oříšky

Hodně zrádné jsou i různé druhy oříšků. Jsou dobré a zdravé, ale také velmi vydatné. "Jedna porce oříšků by jich měla obsahovat maximálně šest kusů. Ideální jsou vlašáky, obsahují totiž hodně Omega 3 kyselin," doporučuje Wilkinsonová.

5. Energetické tyčinky

Jak jejich název napovídá, energetické tyčinky slouží k tomu, aby nám rychle dobily baterky. K ničemu jinému. A energii tělu velmi často dodají díky tomu, že jsou nacpané cukry.

6. Polévky

Polévky jsou mezi dietáři a milovníky zdravého stravování oblíbené a některé diety si vystačí jen s nimi. Ale není polévka jako polévka - ty krémové nebo kupované hotové v pytlících a plechovkách jsou často přesolené a zároveň plné sacharidů.

Lepší proto je udělat si zdravou polévku vlastními silami - stačí hodit zeleninu do vývaru, přidat trochu koření, masa nebo ryb a je to.

7. Sushi

Tradiční japonská pochoutka je ve své podstatě samozřejmě zdravá, ale rýžové rolky s masem a chaluhou také mohou být jídlem, které vás zasytí jen nakrátko a brzy zažene zpět k lednici. Lépe uděláte, když se mu prostě vyhnete.

8. Sušené ovoce

Další velmi zrádná laskomina. Sušené ovoce sice zdraví neškodí, ale jen málokdo si uvědomuje, že sušené meruňky nebo švestky obsahují pětkrát až osmkrát víc kalorií a cukru než srovnatelné množství čerstvých plodů.

9. Tofu

Tofu jsou stálice hubnoucích a zdravě se stravujících lidí. Nízkokalorické ovšem zůstává jen při správné přípravě - pokud kostičky tofu osmažíte na oleji, lehoučká substance do sebe natáhne závratné množství tuku a je po dietě.

 

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky