Kolik Češi utratí v Chorvatsku? A za co nejvíc?

Chorvatsko je u Čechů vůbec nejoblíbenější letní destinací, kde tráví dovolenou. I letos k Jadranu zamíří statisíce z nás. Podívejte se na přehled, kolik průměrně Čech v Chorvatsku utratí a za co.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

Statisíce Čechů nedá na Chorvatsko dopustit, místní podnikatelé ale z nás ale tak nadšení až tolik nejsou, patříme spíše k těm spořivějším. V průměru Čech na dovolené u Jadranu utratí 1463 korun za den, méně utratí jen domácí, tedy Chorvati.

Na druhou stranu je nutné podotknout, že v Chrovatsku příliš neutrácejí ani Němci či Nizozemci, kteří denně utratí zhruba 200 až 300 korun více. Největší radost chorvatským obchodníkům určitě dělají Britové a Rusové. Turisté z východu v průměru denně zaplatí 2 707 korun, Britové ještě o šest stovek víc.

Průměrné denní náklady v Chorvatsku na osobu podle národnosti ZDE.

PlánVýzkumu chorvatského Institutu za turizam se zúčastnilo v průběhu loňského léta 4035 respondentů na 76 místech po celém Chorvatsku.

Podle tohoto průzkumu Češi nejvíce tráví v Chorvatsku čtyři až sedm nocí (50,6 %), čtvrtina (25,8 %) Čechů pak na dovolené u Jadranu stráví osm až deset nocí. Nejvíce času pak Češi dle Institutu za turizam tráví na pláži nebo v kavárnách či barech, což vyplývá i z toho, že největší motivací pro cestu do Chorvatska je pasivní odpočinek a relaxace.

Psali jsme: Kde u moře je pro Čechy nejlevněji?

Průměrný Čech, který navštíví Chorvatsko, cestuje s rodinou a je mu mezi 36 až 45 lety, rodinný měsíční příjem je pak mezi 40 až 55 tisíci korunami. Tři čtvrtiny návštěvníků z Česka pak podle průzkumu k Jadranu dorazí autem, což není výjimka, protože do Chorvatska autem jezdí necelých 65 procent návštěvníků.
  

Témata: Chorvatsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky