Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát se bude ptát: Proč jste šla na potrat? V obřích registrech se ocitne každý z nás

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řekne-li žena lékaři, že chce na potrat, protože byla muži nevěrná, záznam se dostane do databáze, kde ve spojitosti s jejím jménem bude uchován ještě desítky let po její smrti. To může být zcela reálný důsledek chystané změny zákona, která povede ke zřízení obřích registrů s databázemi pacientů, píše dnešní MF Dnes.

Do intimních dat žen, které se rozhodnou pro potrat, bude navíc smět nahlédnout každý úředník Ústavu zdravotnických informací a statistiky plus každý lékař, jemuž to úředníci dovolí. Gynekolog se navíc bude muset cíleně pídit po důvodech ženina rozhodnutí o potratu, protože mu to uloží zákon.

Tak zní návrh na změnu zákona o zdravotnických prostředcích, který chce prosadit ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). A netýká se jen žen a potratů, ale prakticky každého pacienta.

Nápad na zřízení obřích zdravotnických registrů s databázemi pacientů, s nímž před čtyřmi lety přišel ministr zdravotnictví Leoš Heger (T0P 09), se tak znovu vrací do hry a v mnohem razantnější podobě. Návrh, který je nyní v připomínkovém řízení, má podle ministerstva sloužit ke sledování kvality a nákladnosti zdravotní péče.

Kromě úpravy takzvaného registru reprodukčního zdraví, který bude shromažďovat data o neplodných párech, umělém oplodnění, potratech či porodech, včetně dat o zaměstnání a rodině, mají být zřízeny další registry. Například registr diabetiků, což se týká bezmála 900 tisíc lidí, nebo registr intenzivní péče. V další databázi se zase budou shromažďovat údaje o hospitalizovaných pacientech nebo o lidech s rakovinou. Znamená to, že takto se prakticky každý člověk dříve nebo později v některé z databází ocitne, píše list.

"Od té chvíle si každý úředník Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který tímto zákonem dostane správu registrů do své péče, bude smět prohlédnout citlivá data jednotlivých pacientů, a mít tak v ruce jejich kompletní život," řekl MF Dnes specialista na zdravotnické právo Ondřej Dostál. A varuje před možným zneužitím.

"Nejsem proti elektronizaci zdravotnictví, ale je tu řada věcí, které skutečně patří mezi osobní věci pacienta nebo jen do intimního vztahu lékař–pacient. Což jsou právě třeba ty důvody umělého přerušení těhotenství, do toho statistikům skutečně nic není," komentuje to Ondřej Dostál.

Hegerův návrh navíc zaručoval anonymizaci údajů pět let po smrti pacienta. To však nový zákon ruší, takže teoreticky si dospělé děti budou smět prohlížet zdravotní peripetie svých dávno zemřelých rodičů a zjistit i jejich skrytá tajemství.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.