Máte nárok na pobyt v lázních? Čtěte návod, jak to zjistíte

Ještě vloni to vypadalo s českým lázeňstvím a jeho klienty bledě. Stát šetřil, kde mohl - i na nároku nemocných na lázně. Od ledna to už tak neplatí. Přibylo diagnóz umožňujících předepsat lázně a prodloužila se délka hrazených pobytů. Přečtěte si, za jakých okolností máte nárok na lázně vy...

Františkovy lázně
reklama

Poslední dva roky byly pro české lázeňství kritické. Od roku 2012 platila vyhláška, která nároky pacientů na lázně řádně omezila. S tím jak ubylo klientů musely některé lázně zavřít, jiné přežívaly na okraji ekonomické katastrofy.

Od 6. ledna letošního roku se to změnilo. V platnost vešla novela zákona, která nově vzkřísila české lázeňství a dala naději mnoha nemocným, že tentokrát se do lázní "na pojišťovnu" dostanou.

Za to všichni vděčí především dvěma hlavním změnám v zákoně - že se zvětšil seznam diagnóz, u kterých mohou lékaři posílat pacienty na hrazený pobyt do lázní a také tomu, že se prodloužila maximální možná délka některých lázeňských pobytů.

Tzv. indikační seznam nemocí, při kterých máte nárok na lázně, najdete v následující tabulce ZDE

K tomu poslanci a senátoři loni odklepli i delší pobyty. U dospělých je délka některých lázeňských pobytů prodloužena z 21 dnů na dnů 28. U dětí může návrh na prodloužení lázní podávat ošetřující lékař a rovněž u dospělých je možné požádat o lázně opakovaně.

Pokud chcete zjistit, jestli máte nárok na lázně hrazené pojišťovnou, nejprve svou diagnózu porovnejte s tabulkou výše. Můžete si také stáhnout rozsáhlý a podrobný materiál ministerstva zdravotnictví, který rozšiřuje výše zmíněné obecné diagnózy a u každé uvádí počet dnů pobytu v lázních, které hradí pojišťovna.

 Máte nárok na lázně? Zbytek tedy budete muset vyřešit už s lékaři:

1) Návštěva u praktického lékaře

Pokud vaše diagnóza umožňuje předepsat pobyt v lázních, jako první jděte za svým praktickým lékařem, který na doporučení odborného lékaře vystaví návrh na hrazenou lázeňskou péči.

2) Návštěva revizního lékaře

Návrh od vašeho praktického lékaře musí schválit revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny. Pokud vám lékař schválil komplexní lázeňskou péči, hradí vám pojišťovna léčbu, ubytování i stravování. V takovém případě odešle pojišťovna návrh lázním, které pacienta vyrozumí o datu nástupu.

Pokud vám schválili příspěvkovou lázeňskou péči, přispěje vám pojišťovna pouze na léčebnou část lázní, případné ubytování a stravu si pak hradíte sami. Také nedostanete pracovní neschopnost, takže budete asi muset čerpat dovolenou.

3) Lázně si můžete zaplatit

Pokud pojišťovna odmítne lázně proplatit, nemusí být ještě nadějím konec. Většina lázní umožňuje samozřejmě absolvovat jejich procedury i samoplátcům. V takovém případě však budete patrně muset sáhnout hluboko do kapsy.

Témata: lázně | zdraví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky