Poslankyně Adamová: "Stát nemůže platit výživné za dlužníky!"

Hostem pořadu Vaše téma byla poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). Teprve třicetiletá poslankyně patří k nejmladším českým zákonodárcům. Jaký má názor na rozšíření pravomocí ombudsmanky Šabatové? Měl by stát za dlužníky platit alimenty?

Ilustrační fotografie
reklama

"Ombudsman by neměl mít stejnou pravomoc jako prezident," řekla o návrhu ministra Dienstbiera na rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv poslankyně TOP 09 Markéta Adamová. "Nově by mohl ombudsman podávat návrhy na zrušení zákona. Tak snadné to nemají ani poslanci a senátoři. Ombudsman by měl tuto pravomoc na úrovni prezidenta," prohlásila poslankyně.

Podle Adamové by stát ani neměl přebírat odpovědnost rodičů, kteří dluží bývalému partnerovi výživné za společného potomka. Tuto možnost zvažuje prosadit vládní koalice. Stát by platil výživné za dlužníka a následně ho po něm vymáhal. Výživné totiž neplatí zhruba polovina všech rozvedených rodičů.

"Já jsem proti tomuto zálohovanému výživnému. Ta čísla jsou vysoká a je to závažný problém. Ale tohle není správná cesta. Došlo by k obrovskému zatížení nás všech, protože někteří jednotlivci se nehlásí ke svým povinnostem. Zodpovědnost by přejímala celá společnost. Mělo by se to řešit jinak. Trestný čin je neplacení výživného až po 4 měsících neplacení. To je možná až příliš dlouhá doba. To je k diskusi. Ale zálohované výživné ne. Stala by se z toho další sociální dávka," tvrdí poslankyně Adamová.

Rodačka z Litomyšle se stala političkou v roce 2009, když vstoupila do nově vzniklé TOP 09. Následující rok byla v komunálních volbách zvolena do zastupitelstva Městské části Praha 8 a stala se radní pro sociální oblast. V roce 2013 ji voliči dali důvěru a Adamová se stala poslankyní. Nadále zasedá také v zastupitelstvu Prahy 8, kde vloni obhájila mandát.

Markéta Adamová absolvovala obor Andragogika a personální řízení na filosofické fakultě Univerzity Karlovy a dálkově obor Ekonomie a management v průmyslu na Českém vysokém učení technickém.

Témata: děti | Alimenty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky