Češi se topí v exekucích! Jejich počet neustále stoupá

Počet exekucí, kterým čelí Češi, se v loňském roce zvýšil. V předchozích letech byl přitom podle exekutorské komory trend opačný - exekucí ubývalo. Poslanecká sněmovna současně schválila novelu zákona, která například dovoluje nezadluženému z manželů vybrat polovinu peněz z bankovního účtu.

Ilustrační fotografie
reklama

828 tisíc. Právě tolik exekucí loni úředníci zahájili. Oproti roku 2013 jde o znatelný nárůst."V průměru máme na jednoho dlužníka tři až pět řízení," uvedl prezident exekutorské komory David Koncz.

Může prý za to hlavně nezodpovědnost občanů, špatná finanční gramotnost i vliv insolvenčních řízení. Průměrná vymáhaná částka se loni pohybovala okolo 78 tisíc.

O problému exekucí dnes jednali i poslanci. Sněmovnou prošla novela, která by měla lépe chránit majetek nezadluženého z manželů. "Pokud bude exekutor sahat na úet manžela může jít jen do poloviny zůstatku," tvrdí ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Připravují se i další změny, které by mohly už brzy platit. Podle novely, kterou předložil Jeroným Tejc z ČSSD a která je ve druhém čtení, by každý zásah exekutora měl nahrávat. Novinky chystá i ministerstvo spravedlnosti - účty chráněné před exekutory. Vyřešit to má tuto absurditu: dlužníkovi exekutor nesmí zabavit například životní minimum, když mu ale tyto peníze přijdou na účet, exekutor je paradoxně strhnout může.

"Bude existovat chráněný účet na který ten exekutor nebude moci a budou na něj chodit nezabavitelné částky člověk si s tím bude moci normálně hospodařit," vysvětluje ministr.

Novelu dostane vláda na stůl do poloviny letošního roku.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky