Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koncem roku bude v Česku chybět až 900 strážníků. Proč?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Skoro 900 strážníků bude muset do konce roku skončit u městské policie. Může za to novela zákona o obecní policii. Podle ní každý strážník musí mít povinně maturitu. Vyhnou se tomu pouze ti starší, kteří mají minimálně 3 zkoušky odborné způsobilosti.

V některých krajích tak budou mít na konci roku nedostatek lidí v uniformě. Přesně 853 strážníků městské policie z celé České republiky bude muset kvůli nedostatečnému vzdělání do konce roku skončit.

Nejvíc jich ubude v Praze - 247. O 112 strážníků přijde Ústecký kraj. Zlínsko opustí 24 lidí a nejméně jich skončí na Karlovarsku – tam zkoušku dospělosti nemá pouze 6 strážníků. Některým městským policistům novela zákona přijde diskriminační.

"Je to nefér. Už to dělám 12 let, každé 3 roky jsem dělal zkoušky a udělal je. A teď kvůli tomu, že nemám čas si udělat maturitu, dostanu padáka. Jenže já jsem i hasič a snažím se živit rodinu. Na studium fakt nemám čas," říká jeden ze strážníků.

Ale předpisy jsou nekompromisní. "Zákon o obecní policii umožňuje výjimku strážníkům, kteří k 1.1. 2009 dosáhli věku 45 let a k tomu dni alespoň třikrát absolvovali zkoušku odborné způsobilosti," říká Vladimíra Zychová, mluvčí ostravských strážníků.

 Spousta strážníků je ale kvůli zákonu naštvaná a podle informací TV Nova si najali právničku, která by jim měla pomoci napadnout novelu a případně ji i zrušit. Každý strážník musí pravidelně co tři roky složit zkoušku před komisí Ministerstva vnitra.

 Podle zákona je přitom úplně jedno, na jaké škole maturitní zkoušku složí. "Když tu maturitu udělám jako kuchař – číšník, tak opravdu nevím v čem mi to v práci pomůže," podotýká jeden ze strážníků.V některých krajích už teď dopředu dělají nábory nových strážníků, školení ale trvá nějakou dobu, takže se může stát, že na začátku roku na pořádek v ulicích některých měst nebude mít kdo dohlížet.

Témata:  policie Policie ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy