Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dostali jste se do finančních problémů? Rady, jak správně hospodařit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nový animovaný seriál s tematikou finanční gramotnosti přichází na pomoc všem, kdo se dostali do finančních problémů. Deset spotů, které vznikly pod hlavičkou Fondu dalšího vzdělávání (FDV), příspěvkové organizace Ministerstva práce a sociálních věcí, poradí, jak zacházet s financemi, a zároveň varují před neuváženým chováním.

Deset animovaných spotů s tematikou finanční gramotnosti bylo vytvořeno v rámci projektu SEKO – „Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí“. Animace zachycují rodinu v modelových situacích a ukazují reakce a emoce, které jí často brání v řešení zásadních finančních problémů. Jednotlivé minutové klipy uchazečům zároveň ukážou správnou cestu, kterou by měli zvolit k nalezení řešení, aby se vyvarovali zbytečných komplikací.

„Chceme předcházet situacím, kdy dluh domácnosti dostane lidi do téměř nevymahatelných exekucí. Na to nestačí jen přepsat zákon, je nutná i osvěta. Fond dalšího vzdělávání proto startuje kampaň, která je zpracována velmi zajímavým a atraktivním způsobem. Taková aktivita má proto plnou podporu Ministerstva práce a sociálních věcí,“ říká Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí.

Spoty jsou umístěny na webových stránkách projektu SEKO www.zivot-bez-dluhu.cz. „Smyslem projektu je, aby lidé získali informace o tom, jak se vyhnout zbytečnému předlužení či jak se dostat z dluhové pasti,“ říká Miroslav Procházka, pověřený řízením Fondu dalšího vzdělávání.

Animované spoty svým obsahem doplňují Základní školení finanční gramotnosti projektu SEKO. Bezplatné kurzy probíhají po celé České republice a trvají čtyři dny. Půl dne se účastníci věnují tzv. měkkým dovednostem (naučí se například, jak správně napsat životopis a motivační dopis, jak se prezentovat při přijímacím pohovoru apod.), další tři dny patří tématům souvisejícím s financemi – od rodinného rozpočtu, přes smlouvy o úvěrech, možnosti spoření a investování, až po řešení exekucí.

Kurzu finanční gramotnosti se mohou účastnit pouze uchazeči o zaměstnání a jeho cílem je naučit nezaměstnané, jak zacházet s penězi. Během kurzu se účastníci kromě osobních financí věnují také tomu, jak zlepšit své uplatnění na trhu práce. Školení je zcela zdarma a prozatím jej absolvovalo přes devět tisíc nezaměstnaných.

Projekt Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Projekt poběží do října 2015.

Témata:  CZK Ministerstvo práce a sociálních věcí finanční gramotnost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.