Končí vám rodičovská a nevíte co dál? Začněte podnikat

Končící rodičovská dovolená může být vhodným impulsem pro to zamyslet se nad dalším profesním směřováním. Jednou z cest, jak se postupně vracet do pracovního života a přitom trávit dost času s rodinou, je rozjezd vlastního podnikání. Ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím Evropského sociálního fondu podporuje projekty, které pomáhají rodičům a začínajícím podnikatelům získat do začátku praktické rady a potřebné sebevědomí.

Ilustrační fotografie
reklama

Možnost flexibilně nakládat se svým časem je pro rodiče malých dětí silný argument, proč začít o samostatném podnikání uvažovat. Překážkou naopak bývají obavy z neúspěchu, nedostatek zkušeností i potřebných informací.

„Ženy s dětmi v předškolním věku představují pro naši ekonomiku potenciál, který je potřeba rozvíjet. Ať už formou alternativních pracovních úvazků, dostatečnou nabídkou předškolních zařízení nebo podporou drobného podnikání,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Podle průzkumu Asociace malého a středního podnikání (AMSP) a Ženy s.r.o. rozjela přibližně polovina podnikatelek svůj byznys právě ve věku mezi 25 a 34 lety. Často by to nebylo možné bez podpory rodiny a vstupního kapitálu. To, co začínajícím podnikatelkám chybí vždy, jsou zkušenosti. Jak ukázal průzkum agentury STEM/MARK, 71 % žen odrazují od rozjezdu vlastního podnikání obavy z neúspěchu, přílišného rizika a 62 % žen spatřuje potíže v nedostatku zkušeností. Přes 40 % žen by začalo podnikat, pokud by měly v období rozjezdu podnikání místo, kam se mohou obrátit pro informace.

Nejistotu a strach vkročit do neznáma pomáhají překonat projekty, jako je například ten, který realizuje Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje. Její Asistenční centrum pro podporu podnikání žen nabízí především bezplatné semináře a workshopy, z nichž si ženy odnesou nejen praktické rady k marketingu či právním náležitostem, ale i cenné kontakty.

Díky projektům vznikají i tzv. co-workingová centra. Jde o prostory, které mohou podnikatelky využít k obchodním schůzkám a kancelářské práci. Jedno takové, včetně dětského koutku, provozuje Občanské sdružení Top centrum podnikatelek v Brně. Organizace rovněž upozorňuje na téma domácího násilí. Některé začínající ženy-podnikatelky totiž mohou čelit tlaku svých partnerů, na kterých byly ještě nedávno existenčně závislé a kterým představa samostatné, sebevědomé ženy koliduje s obrazem ženy pečující o děti a teplo rodinného krbu.

Z průzkumu AMSP a Ženy s.r.o. také vyplynulo, že podnikatelky jsou se svou prací a způsobem života spokojenější, než ženy závislé na jednom zaměstnavateli. Největší motivací být podnikatelkou je pro respondentky možnost dělat to, co je baví (85 %), naplno využít své schopnosti a potenciál (73 %) a uspořádat si pracovní dobu (71 %).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky