ODS se postavila proti důchodové komisi. Podívejte se

Občanští demokraté se postavili proti zvyšování majetkových daní a daňové zátěže živnostníků za účelem krytí schodků důchodového systému, jak ve čtvrtečním pořadu České televize Události, komentáře navrhl předseda důchodové komise Martin Potůček.

reklama

Podle ekonomického experta Jana Skopečka je schodek průběžného pilíře důchodového systému a v čase se zhoršující problém vycházející z demografického trendu stárnoucí společnosti a nelze ho v budoucnu řešit neustálým zvyšováním daňové zátěže. "To je slepá ulička, která by v budoucnu přinesla obrovský generační konflikt mezi stále větším počtem penzistů očekávajících důchod hrazený z daní stále menší skupiny pracujících," tvrdí.

Strana zdůrazňuje, že stávající úroveň daňového zatížení nedovoluje jeho další zvyšování bez ztráty motivace ekonomických subjektů k aktivitě, bez ztráty konkurenceschopnosti a bez dalších negativních jevů souvisejících s vyšším daňovým břemenem. "Je zřejmé a neoddiskutovatelné, že penzijní systém musí prodělat systémovou změnu, jejíž podstatou by mělo být zvýšení podílu vlastních naspořených prostředků v průběhu produktivního života jednotlivce na důchod v postproduktivním věku," dodal Skopeček.

 
Poukazuje také na to, že důchod není pojistná událost, ale logické pokračování života po završení jeho produktivní části, a tak by měl k tomu i každý jednotlivec přistupovat. "Navrhovat zvyšování daňové zátěže ke krytí stále rostoucího schodku průběžného důchodového pilíře (za rok 2013 -49,7 mld. Kč.) je důkazem toho, že současná vláda a jí ovládaná důchodová komise žádnou představu o systémové změně penzijního systému nemá a narůstající deficit chce pouze "látat" navýšením daní," uvedl v reakci s tím, že ODS jednoznačně odmítá navyšování daňové zátěže kvůli neschopnosti vlády připravit skutečné řešení neudržitelného penzijního systému.

"Důchodová komise a vládní koalice dokázaly zatím pouze kritizovat kroky svých předchůdců a připravit rušení II. pilíře, který pravicové vlády prosadily. Jde o krátkozrakost, neodpovědnost a neschopnost řešit problémy společnosti, které jsou za horizontem nejbližších voleb a nemají potenciál přinést laciné volební zisky," uzavřel expert.

Témata: důchody | ods

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky