Pozor, kam posíláte peníze. Kvůli jedné číslici přišel muž o tisíce

Příležitost dělá zloděje a i náhoda může vést k velkému podvodu. Kuriózní případ teď řeší ve Svitavách. Padesát sedm lidí chtělo zaplatit účet za telefon, ale kvůli překlepu na klávesnici poslali peníze jinam. A majitel tohoto účtu si peníze nechal. Navíc teď nekomunikuje ani s policií.

Ilustrační fotografie
reklama

Jediná chyba. A nic netušící lidé poslali desetitisíce korun úplně cizímu člověku. "Chyba se stala u mne, protože když člověk posílá víc faktur najednou, tak trojka šestka jsou pod sebou, tak jsem se překlepl," sypal si popel na hlavu Antonín Kustein.

Antonín Kustein se nepřeklepl sám, s ním i dalších padesát šest lidí. Všichni sice číslo účtu vyplnili správně, ale kód banky pozměnili o jedno číslo. A majitel účtu se jen díval, jak mu peníze přibývají a po celou dobu mlčel. "Celková škoda, kterou způsobil, je 36 a půl tisíce korun," upřesnila policejní mluvčí Hana Kaizarová.

"S tím, že by zákazník poslal částku na jiný účet, se setkáváme pouze ve velmi výjimečných případech. Doporučujeme nastavení platby inkasem," uvedla mluvčí mobilního operátora Lucie Jungmannová.

Muže z Poličky banka opakovaně vyzývala, aby peníze vrátil. Jenže ten žil svůj život v utajení, a to i před policií. V případě odsouzení mu hrozí dvouletý trest.

Pan Kustein operátorovi částku znovu zaplatil a čekalo ho i penále z prodlení. Že by svojí pětistovku vymohl zpátky, ale nepředpokládá.

Témata: počítače | banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky