Laudát pošlapal státní rozpočet. Pak se zastal Kalouska

Místopředseda TOP 09 František Laudát tvrdí, že celá příprava rozpočtu a jeho kvalita je za posledních 8 let nejhorší. Je podle něj špatně připraven a v krizových letech vláda dávala více peněz na to, co je nejvíce progresivní a s přidanou hodnotu, na vědu, výzkum, vzdělání, než nyní.

Ilustrační fotografie
reklama

Laudát na Radiožurnálu upozornil, že většinu pozměňovacích návrhů podporovali a dokonce jeden z největších do kultury je od členky rozpočtového výboru TOP 09 Věry Kovářové. "Takže my jsme se snažili v rámci možného vlastně napravit lapsy jednotlivých ministrů a nebo vůbec jejich možnosti vyjednávat s ministrem financí. Nicméně za zcela zásadní považuji jedno, možná by bylo zajímavé mluvit o tom, co neprošlo a kdo dostává v tomto rozpočtu pro příští rok nejvíc na frak, a to je věda, vzdělání a inovace," dodává.

Podle návrhu rozpočtu by měla jít miliarda korun na podporu sportu, u toho ale Laudát detaily nezná. "Zrovna to je položka, ke které bych měl asi dost výhrad, když to porovnám s tím, že poslanci o jeden hlas odmítají například podpořit vysoce technologicky inovativní, prostě příspěvek do agentury ESA," tvrdí.

"Musím říct na rovinu, že v podstatě celá příprava rozpočtu a jeho kvalita je za posledních 8 let zjevně nejhorší," udeřil místopředseda TOP 09.

Jeho stranický kolega Miroslav Kalousek pro změnu kritizoval ministra kultury, že nenavrhl finančně podpořit akce s mezinárodní prestiží. Podle Laudáta šlo o to, že nebyly podpořeny akce jako Pražské jaro, Struny podzimu a další. To ale podle místopředsedy nebyl jen názor pana Kalouska, ale návrh, který získal dokonce bez ohledu na politickou příslušnost snad nejvíce podpory.

"To sdíleli úplně všichni - od sociálních demokratů, přes TOP 09, dokonce i poslanci hnutí ANO. K těm nářkům pana místopředsedy Volného z ANO bych řekl, nic by neprošlo, žádný pozměňovací návrh, nic, pokud by to nepodpořili poslanci koalice. Takže to jenom svědčí o tom, že ten návrh rozpočtu byl špatně připraven a znova musím říct, bohužel v krizových letech vláda dávala více peněz na to, co je nejvíce progresivní a s přidanou hodnotu, na vědu, výzkum, vzdělání, než nyní," tvrdí.

To byl podle něj také důvod, proč například není schválen nebo doporučen ke schválení rozpočet ministerstva průmyslu a obchodu.

Témata: CZK | státní rozpočet

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky