Nové ceny v Česku: Podívejte se, co zase podražilo

Meziměsíčně klesly ceny zemědělských výrobců o 3,1 % a průmyslových výrobců o 0,4 %. Ceny stavebních prací vzrostly o 0,1 % a tržních služeb o 0,2 %. Meziročně byly nižší ceny zemědělských výrobců o 3,9 % a průmyslových výrobců o 0,3 %. Ceny stavebních prací a tržních služeb byly shodně vyšší o 0,8 %, uvedl Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie
reklama

Ceny zemědělských výrobců se snížily o 3,1 %. Klesly ceny ovoce o 12,6 %, brambor o 11,2 % a prasat jatečných o 5,3 %. Dále byly nižší ceny obilovin o 3,6 %, mléka o 1,9 %, skotu o 1,3 % a olejnin o 1,1 %. Zvýšily se ceny vajec o 13,8 % a čerstvé zeleniny o 3,6 %.

Ceny průmyslových výrobců klesly o 0,4 %. Snížily se zejména ceny v oddílu koksu a rafinovaných ropných produktů o 4,8 % a potravinářských výrobků o 0,9 %. Z cen potravinářských výrobků významněji klesly ceny masa a masných výrobků o 1,3 % a mléčných výrobků o 1,7 %, zvýšily se pouze ceny pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků o 0,2 %. Vzrostly ceny elektřiny, plynu a páry o 0,1 %, dopravních prostředků a těžby a dobývání shodně o 0,2 %, informuje czso.cz.

Ceny stavebních prací (dle odhadů) vzrostly o 0,1 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví klesly o 0,3 %.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se zvýšily o 0,2 % v důsledku zvýšení cen za reklamní služby a průzkum trhu o 3,1 %. Ceny za pozemní a potrubní dopravu klesly o 0,5 %. Ceny tržních služeb nezahrnující reklamní služby se snížily o 0,1 %.

Témata: CZK | ceny potravin

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky