Zahraniční obchod ČR? V roce 2005 nastal významný zlom

V průběhu posledních deseti let si státy Evropské unie udržovaly významný podíl na zahraničním obchodě České republiky. ČR dlouhodobě do zemí EU více zboží vyváží než dováží. Pro zahraniční obchod ČR je z hlediska její polohy zásadní obchod se sousedními státy, uvedl Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie
reklama

Ve vývoji zahraničního obchodu je vidět významný zlom v roce 2005, kdy vývoz začal mírně převyšovat dovoz a obchodní bilance se tak dostala do prvního přebytku. V roce 2013 dosáhl přebytek hodnoty 351,2 mld. Kč, který je dosud nejvyšší.

„S výjimkou krizového roku 2009 roste obrat zahraničního obchodu nepřetržitě od roku 2005. Ve srovnání s rokem 1993 se hodnota obratu zahraničního obchodu se zbožím navýšila sedminásobně a v roce 2013 dosáhla 5 998,2 mld. Kč," říká ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu Karel Král.

Velmi významnou část obchodu ČR tvoří obchod se sousedními státy. Dlouhodobě nejvýznamnějším obchodním partnerem je Německo. V roce 2013 činil podíl Německa na celkovém vývozu České republiky 31,3 %, v dovozu 25,6 %. Ve vývozu je v pořadí zemí na druhém místě Slovensko s 8,8 %, dále Polsko, Francie a Velká Británie. V dovozu se za Německem umístila Čína (10,7 %), Polsko, Slovensko a Rusko, uvedl czso.cz.

Dominantní postavení v českém vývozu na světový trh mají stroje a dopravní prostředky. V roce 2013 tvořily 53,9 % celkového vývozu. Import této skupiny zboží je v porovnání s ostatními komoditami rovněž určující. V roce 2013 činil jeho podíl 41,0 % celkového dovozu ČR.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky