Českou televizi řídí lidé kolem Schwarzenberga, tvrdí senátor

Česká televize má přísun peněz díky koncesionářským poplatkům zajištěný a podle senátora a předsedy Strany Práv Občanů Jana Veleby tak nemá důvod se snažit. To by chtěl nyní návrhem novely zákona změnit.

Ilustrační fotografie
reklama

V návrhu, který Veleba předkládá, píše, že po dobu pěti let by nemuseli platit poplatky České televizi ti, kteří by měli soudní rozhodnutí, že o nich tato televize lhala. Senátor dnes svůj návrh znovu zopakoval v pořadu kauza dne na rádiu Impuls.

Novela rovněž navrhuje, že by poplatky nemuseli platit lidé, kteří se na ČT nedívají. Ti by naopak mohli částku v hodnotě 1,2násobku roční výše poplatků posílat některé z příspěvkových organizací nebo konkrétnímu televiznímu či rozhlasovému studiu. Peníze by tak směla využívat média, která si dotyčný sám vybere. Následně dodal, že by poté měla Česká televize větší důvod se snažit o vyvážené zpravodajství.

Veleba také vyslovil domněnku, podle které Českou televizi kontrolují lidé z okolí předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. "Tisková mluvčí pana generálního ředitele, paní Plívová, je bývalou tiskovou mluvčí Karla Schwarzenberga. To se přece nedělá ve slušné veřejnoprávní televizi. Tím chci jenom dokumentovat, že nevěřím tomu, že je objektivní," řekl Veleba na rádiu Impuls.

Na dotaz moderátora, jestli je tedy podle něj Česká televize Karla Schwarzenberga, Veleba odvětil: "Já bych neřekl, že přímo Karla Schwarzenberga, ale je ovlivňována jistým proudem, jistou skupinou lidí, která je z názorové dílny Karla Schwarzenberga."

Česká televize je sice monitorována Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, podle Veleby by ale bylo třeba analyzovat, kdy se do rady který radní dostal a domnívá se, že většinou to bylo ve chvíli, kdy byl Karel Schwarzenberg u moci. "Myslím si, že televizní rada je nevyvážená. Podle mého názoru svou funkci neplní, protože kdyby plnila, tak je tu a tam nějaké správní řízení, těch kritických hlasů je totiž velké množství," podotkl.

Část rady se nyní bude obměňovat, podle Veleby je ale otázka, jestli je vlastně dobře, že politické strany RRTV jmenují. "Vychází mi z toho, že kdo je momentálně u moci, nominuje i radu. Je otázka, jestli by ten systém takhle mohl být a je otázka, jestli my, takhle malá země, veřejnoprávní televizi za tyto prachy vůbec potřebujeme," uzavřel senátor.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky