Zvládli bychom přijmout víc uprchlíků, než si myslíme, řekl Schwarzenberg. A pěkně to schytal

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vystoupil v pořadu Radiožurnál, kde mluvil mimo jiné o přijímání uprchlíků. Zmínil třeba, že Česko by jich zvládlo přijmout více, než si samotní Češi myslí. Jeho slova ale pobouřila předsedu Úsvitu Miroslava Lidinského. Nerozdává ze svého, rýpnul si do něj.

Karel Schwarzenberg
reklama

Bývalý šéf TOP 09 zmínil, že on sám by byl pro přijetí více uprchlíků, než o kterých se teď mluví. „Jsem pro to, abychom dobrovolně bez kvót přijali jistý počet uprchlíků. Když ne, tak bez toho k nám přijdou, ale měli by se dobrovolně vybírat lidi, prostě to dělat spořádaně," uvedl Schwarzenberg.

Na otázku, kolik by jich země měla přijmout dodal: „Když se podívám na to, že vedlejší Rakousko zvládlo stotisícové množství, několik set tisíc, aniž by to rozvrátilo tu zemi, tak jsem přesvědčen, že o tolik blbější než Rakušané nejsme (pardon) takže bychom taky zvládli dost uprchlíků, mnohem víc, než lidi si myslej."
 
Jeho slova pěkně vytočila předsedu strany Úsvit – Národní koalice. „Pan Schwarzenberg je jistě jako šlechtic velkorysý, ale v tomto případě rozdává z cizího. Snaží se navzdory náladě obyvatel, kterou potvrzují průzkumy veřejného mínění, vnutit lidem nové sousedy a v podstatě postupuje stejně paličatě jako Sobotkova vláda při hledání nových azylových center, která se jí ani za úplatu tamním obyvatelům nedaří sehnat," rýpnul si do něj i do Sobotkovy vlády na blogu na serveru iDnes.cz.

Nesouhlasí ani se Schwarzenbergovým argumentem, podle kterého sousední Rakousko hospodářsky vyrostlo díky imigrantům z Jugoslávie. „To je sice dost možná pravda, ale z těchto zemí přicházeli především křesťané, lidé s blízkým kulturními a náboženskými hodnotami těm rakouským, zatímco současní uprchlíci jsou v drtivé většině muslimové. A Islám rozhodně s sebou nepřináší slučitelné hodnoty s našimi, a ten, kdo četl někdy verše Koránu, my dá jistě za pravdu. Rakouská imigrační politika nám má jít příkladem? Podle dnešních rakouského ministerstva vnitra omezí země počet uprchlíků, jež pustí do země, na 3200 denně. To je šílené číslo!!!" nechápe jeho postoj Lidinský.

Poukazuje také na výzkumy, podle kterých by několik desítek procent muslimů v zemích jako je Velká Británie, Německo nebo Francie rádo zavedlo šaríu, která je ale neslučitelná třeba i s naším právním řádem. „Jinými slovy výroky pana Schwarzenberga mi přijdou naivní a pro občanyvíc ČR nebezpečné, stejně jako postoje celé TOP09. Docela by mě ale zajímal názor stávajícího předsedy TOP09 pana Kalouska, zda souhlasí s výrokem svého předchůdce o zvládnutí statisíců uprchlíků," dodal politik.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky