Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Legenda se loučí, Steve Jobs oznámil rezignaci

Legenda Silicon Valley Steve Jobs ve středu rezignoval na post výkonného ředitele společnosti Apple Inc., na jejímž založení se v roce 1976 podílel, informují ve čtvrtek agentury Reuters a AFP. Jobs byl zvolen předsedou, ve funkci jej nahradí Tim Cook.

21208729Pětapadesátiletý Jobs odešel 17. ledna ze zdravotních důvodů na dovolenou. Spoluzakladatel počítačového gigantu, který vznikl v garáži, se léčí z rakoviny slinivky břišní. Společnost Apple uvedla, že se Jobs stane předsedou a výkonným ředitelem byl zvolen Tim Cook, jenž dosud řídil oddělení prodeje a provozu. "Stevova neobyčejná vize a vůdcovství zachránily Apple a dovedly ho na pozici nejinovativnější a nejcennější technologické společnosti na světě," napsal člen představenstva Art Levinson. "Představenstvo má plnou důvěru, že Tim je tím pravým člověkem stát se naším příštím CEO." Apple nezveřejnil důvod Jobsova odchodu. Jobs se ale dlouhodobě potýká se zdravotními problémy. V roce 2009 mu transplantovali játra. Spekulace o jeho rezignaci přiživil jeho vyhublý zjev. Jobsova rezignace se promítla i na akciové trhy. Po jejím oznámení se akcie Applu propadly o 5,3 procenta. Akcie výrobce telefonu iPhone a multimediálního tabletu iPad spadly na 356,10 dolaru (6042 koruny), když běžné obchodování uzavřely na 376,18 dolaru.

Témata:  Apple

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy