Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agentura S&P zvýšila rating Česka hned o dva stupně, posílila koruna i burza

Agentura S&P zvýšila rating Česka hned o dva stupně, posílila koruna i burza

Foto: DataLife

Ratingová agentura Standard & Poor's ve středu zvýšila úvěrové hodnocení ČR v zahraniční měně o dva stupně z "A" na "AA-" se stabilním výhledem. S&P o tom informovala ve své zprávě.

„Naše hodnocení ČR odráží obezřetně spravovanou a vyváženou ekonomiku,“ píše se ve zprávě. Podle agentury českou ekonomiku charakterizuje nízká úroveň zahraničních půjček, silný bankovní sektor a převážně nezávislá centrální banka, která udržela index spotřebitelských cen i úrokové sazby na nízké úrovni.

Zvýšení ratingu současně odráží i očekávání agentury, že navržená reforma sociálního systému, která usiluje o snížení výdajů spojených se stárnutím populace, bude schválena a implementována.

Zdrženlivá fiskální politika před krizí vedla k tomu, že míra zadlužení v roce 2010 dosáhla 38,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Zadlužení v současné době roste, S&P odhaduje, že se bude stabilizovat v roce 2014 na úrovni 45 procent HDP, poté by mělo klesat. Agentura považuje rozpočtové cíle na léta 2011 až 2013 za dosažitelné.

Za těmito kroky stojí i rozhodnutí agentury změnit kritéria při udělování hodnocení, která nově kladou větší důraz na politický a ekonomický profil vlád.

„Je to další pozitivní zpráva o tom, jak je hodnocena důvěryhodnost České republiky a snaha vlády směřovat k vyrovnaným veřejným rozpočtům. V dnešní turbulentní době se jedná spíše o výjimku, mnohým dalším státům je naopak rating snižován,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

S&P se domnívá, že v budoucnu by nátlak na zvýšení hodnocení mohl pocházet z poklesu nároků země na financování z vnějšku. Na druhou stranu, poklesu ratingu by nahrálo neprosazení reformy sociálního zajištění, zhoršení stavu veřejných financí, nebo pokud by nová vláda vytvořená po roce 2014 zvrátila některé z reforem v oblasti veřejných financí, které učinila současná vláda.

Koruna v reakci na zvýšení ratingu během 15 minut prudce posílila z 24,49 na 24,33 CZK/EUR.

Témata:  standard a poor's

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy