Vinaři se bojí o sklizeň. Kvůli dešti hrozny plesniví

Deště, které zkrápěly v posledních týdnech Česko, se mohou stát zhoubou letošního vína. Vinaři na jižní Moravě už hlásí plesnivějící hrozny. Půda je navíc rozmáčená a hrozny málo sladké, takže nelze sklízet, informoval Český rozhlas.

Ilustrační fotografie
reklama

Déšť nadělal vinařům těžkou hlavu. "Jsou lokality, kde hrozny už začaly hnít, zejména rané odrůdy, ty voňavé. Vody je až až, vlivem vysokých srážek začínají hrozny i praskat, což je problém,“ popsal Martin Půček ze Svazu vinařů.

Kdyby se na sklizeň vinaři vrhli teď, moc si nepomůžou. Půda na vinicích je promáčená a protože prší, ani bobule nemají dost cukru, který by měly mít, aby se z nich dalo udělat kvalitní víno. I za to může déšť. Bobule ještě nejsou příliš sladké.

"Réva si vodu natáhne do sebe, čímž se v bobulích zředí ta cukernatost. Cukernatosti u raných odrůd z minulých týdnů vypadaly na 15-17 stupňů a kleslo to zhruba o dva stupně," vysvětlil novinářům Půček.


Odhaduje, že se sběrem hroznů začnou vinaři - pokud se počasí vylepší - nejdříve tak za dva týdny. Na sčítání škod je podle něj ještě brzy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky