Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panika stáhla evropské burzy hluboko do červených čísel

Evropské trhy uzavřely čtvrteční obchodování poklesem, který byl nejsilnější od března 2009. Informovala o tom agentura Reuters.

Na trzích se projevily zejména obavy z dluhové krize v eurozóně. Americká centrální banka (Fed) se rozhodla zesílit dohled nad pobočkami evropských bank, které ve Spojených státech působí. Hlavním důvodem jsou obavy, že by problémy mohly přelít i do amerických bankovních domů.

Silné ztráty vykázal především bankovní sektor.

„Trhy dnes ráno nezačínaly v dobré náladě, kolem poledního se dokázaly na čas stabilizovat, pak ale negativní vývoj nabral na obrátkách. Vedle dílčích negativních zpráv, jako byly komentáře z Fedu nebo požadavky evropských zemí na zajištění úvěru Řecku, jde hlavně o sílící strach z další ekonomické recese,“ uvedl Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria Finance.

Investory nepotěšila ani poslední makrodata vypovídající o stavu americké ekonomiky. Index průmyslové aktivity v oblasti americké Filadelfie se snížil z červencových 3,2 bodu na srpnových minus 30,6 bodu. Ekonomové oslovení agenturou Reuters odhadovali vzrůst na 3,7 bodu.

„Propad indexu hluboko do záporu až na úrovně z krize roku 2008 přinesl šok, který zrychlil výprodeje rizika. Klasicky tak dnes vidíme propad akcií, komodit, eura i středoevropských měn,“ dodal Vlk.

Německý DAX ztratil 5,82 procenta, francouzský index CAC 40 klesl o 5,48 procenta. Britský FTSE 100 se snížil o 4,49 procenta.

Italský MIB ztratil 6,15 procenta, španělský IBEX přišel o 4,7 procenta.

Český akciový index PX umazal 1,6 procenta.

Témata:  burza

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy