Babiš chce peníze od ČEZu. Co se děje?

Ministr financí Andrej Babiš požaduje, aby energetická skupina ČEZ vyplatila zisk za celý loňský rok akcionářům. Stát by díky tomu mohl z dividend firmy, v níž vlastní skrze resort financí sedmdesátiprocentní podíl, získat zhruba 25 miliard korun, což je o 10 miliard více, než loni.

660
reklama

Podle Hospodářských novin se bude jednat o změnu v dividendové politice firmy, která si doposud nechávala 40 až 50 procent svých zisků.

Ministr financí Andrej Babiš v těchto krocích vidí větší přínos peněz do státního rozpočtu a podle jeho plánů by ČEZ nově vyplácel 65 korun místo původních 40 za akcii. To by bylo nejvíce v historii společnosti.

"Musíme se na tom dohodnout v koalici, ale osobně nevidím důvod, proč by dividenda měla být nižší," řekl novinám Babiš a dodává: "Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZu a firmě se její investiční politika vyplácela."

Podle informací HN ale energetická skupina nevykazuje nejlepší výsledky. Letos odhaduje, že její čistý zisk poklesne zhruba o pětinu, meziroční pokles pak činí více než 12 procent. S hotovostí je na tom podle novin ČEZ údajně dobře, neboť na účtech firmy leží více než 25 miliard.

Zvýšení vyplácených dividend nezamítá ani finanční ředitel skupiny Martin Novák, podle kterého jsou tyto kroky reálně. "Z hlediska hotovosti by tam nějaký prostor na zvýšení mohl být," řekl Hospodářským novinám.

Témata: čez | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky