Amazon možná bude. Praha i Brno kývly na dohodu

Rada Jihomoravského kraje dnes ráno schválila stavbu logistického centra Amazonu. Ke stejnému rozhodnutí nedávno dospěli také zastupitelé Dobrovíze u Prahy, kteří rovněž schválili stavbu distribučního centra internetového giganta. Amazonu tak zřejmě již nic nebrání ve vstupu na Český trh.

660
reklama

"Rada Jihomoravského kraje dnes ráno schválila záměr nabídnout nemovitosti Jihomoravského kraje pro vybudování logistického centra společnosti Amazon v Brně. Jednání se společností Amazon a vládní agenturou CzechInvest začnou okamžitě," sdělila serveru EuroZprávy.cz mluvčí hejmtana Jihomoravského kraje Michala Haška Lucie Proutníková.

Otázkou zůstává, jaké pozemky hejtman Hašek Amazonu nabídne. Pro tuto chvíli odmítá sdělit podrobnosti, jisté ale je, že se jednání pohla výrazným směrem kupředu. V posledním hlasování o přijetí Amazonu hlasovalo pro pouze 25 zastupitelů z 55, proti byli tři zastupitelé zelených. Ostatní se zdrželi, nehlasovali nebo na jednání vůbec nepřišli. Řeší se také problém s územním plánem města, který nepovoluje stavět logistické haly.

Pro Amazon je i Dobrovíz

K podobnému rozhodnutí dospěli před několika týdny také zastupitelé Dobrovíze u Prahy, kde by měla stát druhá obří hala internetového giganta. Zde se podobně jako v Brně nedočkal plné podpory, neboť pro stavbu hlasovali čtyři ze sedmi zastupitelů obce, zbylí tři se hlasování zdrželi.

I tak se ale postoj většiny obyvatel nemění, lidé se bojí hluku, smogu a nárustu kriminality. Mají také strach, že developer své závazky nesplní a nestihne se v daném termínu vybudovat kolem Dobrovíze obchvat, který by měl vést dopravu, čítající několik tisíc kamionů denně, kolem obce.

Se stavbou haly v Dobrovízi a u Brna chce začít Amazon co nejdříve, aby byl připraven na předvánoční sezónu na konci letošního roku. Zatím ale stále není jisté, jestli se bude jednat pouze o distribuční centra pro zahraniční odběratele, nebo Amazon skutečně oficiálně vstupuje na tuzemský trh.

Amazon je největší internetový obchod na světě založený roku 1994 Jeffem Bezosem. Celosvětově zaměstnává téměř 100 000 lidí a jeho roční obrat činí zhruba 50 miliard dolarů.

Foto: William Christiansen/Flickr

Témata: Amazon

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky