Simulujete? Podvody na nemocenské vás mohou přijít draho

Podvody s nemocenskou nejsou v dnešní době ničím neobvyklým. Zapojují se do nich už i lékaři. Jaké pokuty za falešnou pracovní neschopnost hrozí?

660
reklama

Pokud jste na dočasné pracovní neschopnosti, vždy musíte počítat s tím, že se vám u dveří může objevit náhodná kontrola, kterou provádí buď zaměstnavatel, nebo zaměstnanec správy sociálního zabezpečení, aby nedocházelo k jejímu zneužití. Pokud tato kontrola přijde na to, že nemocenskou pobíráte neprávem, připravte se na řešení, které vás může přijít hodně draho.

V roce 2013 vzrostlo hlášení dočasných pracovních neschopností o 9 % oproti roku předchozímu. Do konce roku Česká správa sociálního zabezpečení evidovala 1, 3 milionu ukončených pracovních neschopností. Oproti tomu se doba marození zkrátila o více než 2 dny na průměrných 43 dnů. Nejčastějším důvodem pracovní neschopnosti byly v nemoci dýchacích cest. Za nimi se umístily problémy s pohybovou soustavou.

Správa sociálního zabezpečení provedla celkem 146 tisíc kontrol dodržování režimu pracovní neschopnosti. Celkem 2609 "nemocným" musela být nemocenská zkrácena nebo odejmuta z důvodů nedodržení vycházek stanovených lékařem, neoznačení zvonku a bytu jmenovkou, nepřítomnosti v místě pobytu z důvodů zdržování na jiné adrese, nebo práce související s údržbou bytu nebo zahrady.

Podvody na nemocenské ale nejsou ničím neobvyklým A Netýkají se pouze jednotlivců. Zapojují se do nich i firmy a lékaři. Nejčastějším případem je padělání či pozměnění veřejné listiny.

V případě odhalení podvodů a zneužití nemocenských dávek, může následovat trestní oznámení. Po odhalení jednoho z nejzávažnějších případů podvodů jeho aktéři dostali podmíněné tresty od 6 měsíců do 3 let. Hlavní organizátorka odešla od soudu s trestem 4,5 lety vězení a povinností nahradit vzniklé finanční škody.

Objevuje se čím dál více simulantů, kterým se nechce chodit do práce a tak si nemoci vymýšlí. Existují případy, kdy si lidé nastudovali příznaky určité nemoci, které následně prezentovali před lékaři. Odhalit, zda lžou, nebo jsou opravdu nemocní, je v těchto případech velmi těžké na první pohled určit.

Jaké používají nemocní výmluvy?

Nemocní velice riskují v případě, kdy je navštíví kontrola a oni nejsou zastiženi na místě, které předem hlásili lékaři. Kontroloři se setkali už s výmluvami, že museli práceneschopní přespávat v autě kvůli hádce s manželkou, že přes štěkot psa neslyšeli zvonek nebo že byli na balkoně.

V případě, že nemocného kontrola na určeném místě nezastihne, nechá mu ve schránce výzvu ke zdůvodnění jeho nepřítomnosti. Následně probíhá ověření, zda byl či nebyl léčebný režim porušen. Pokud se prokáže porušení, hrozí nemocnému ukončení pracovní neschopnosti, nevyplacení dávek, nebo dokonce pokuta až 20 tisíc korun.

Témata: nemocenská

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky