Důchodci dostali desetikoruny, postižení ztrácí vinou Drábka tisíce měsíčně,... rozjela se Klasnová

Češi by měli eurem platit nejpozději do pěti let, tak zní myšlenka čerstvě jmenovaného ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka. Podle Kateřiny Klasnové, bývalé místopředsedkyně Věcí Veřejných, však není rozhodnutí o přijetí věcí politiků, nýbrž ekonomů.

660
reklama

Klasnové se nelíbí stanovisko ministra Zaorálka, který v rozhovoru pro idnes.cz tvrdí, že přijetí eura je především politické rozhodnutí. Euro by tak podle ní měli posuzovat především odborníci z řad ekonomů.

Jedním z důvodů, díky kterému se zavedením eura nesouhlasí, je Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který zavazuje Českou republiku k poskytnutí finanční pomocy potřebným evropským státům, a to ve výši několika set milionů eur.

Podobný názor zastává i lídr hnutí ANO Andrej Babiš, který tvrdí, že se zavedením eura nepočítá v nejbližších šesti letech a současné vlády se podle něj tento krok nedotkne. Zároveň dodal, že by Česko nemělo ručit za závazky Řecka nebo Španělska.

"Čeští důchodci dostali v lednu přidány desetikoruny. Těžce zdravotně postižení a jejich rodiny přicházejí vinou Drábkem nastaveného způsobu klasifikace o tisíce měsíčně. Rapidně zdražují i základní potraviny, cena brambor stoupla meziročně o 40 %. Nedostává se peněz na školství, na sociální poradenství, na hasiče či městské strážníky. Nezaměstnaných je o 53 tisíc víc než před rokem. Přeplácíme církve v rámci narovnání jejich vztahu se státem. Atd. Ale v okamžiku, kdy přijmeme euro, dáme na záchranu ekonomik (uznávám, že v horším stavu, než je ta naše) jiných evropských států stamiliardy. Přičemž těch prvotních 350 mld. může být dle ESM kdykoli navýšeno," popisuje Klasnová na svých stránkách katerinaklasnova.cz současnou ekonomiku, které by přijetí eura jistě nepomohlo.

Témata: EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky