Čeští zemědělci loni vydělali 6,2 miliardy korun

V roce 2010 poklesla v České republice živočišná produkce, naopak rostlinná prudce vzrostla. Čeští zemědělci si vydělali 6,2 miliardy korun, navýšily s i dotace na 38,5 miliardy korun, ministerstvo se obává závislosti zemědělců na dotacích, řekl v úterý ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

reklama

"Rok 2010 lze klasifikovat jako dobrý rok," uvedl Fuksa.

Zisk podle Zelené zprávy, ve které se píše o stavu zemědělství z roku 2010, stoupnul oproti roku 2009 o 250 procent. "Celková zemědělská produkce se vyšplhala na 94 miliard korun," doplnil minsitr.
 
Ministr se ale obává vzrůstající závislosti na dotacích. V loňském roce totiž šlo na jednoho pracovníka v zemědělství 260 tisíc korun. "Ministerstvo tak bude chtít více investovat do výrobků s vyšší přidanou hodnotou," dodal.
 
Dvě třetiny dotací pocházejí z evropských fondů. Na čisté přidané hodnotě se podílejí 70 procenty. "Po vstupu do Evropské unie dosáhl celkový zisk zemědělství přibližně 52 miliard korun," upozornil ministr, podle kterého jsme nyní mírně pod ročním průměrem.
 
"Ale i přes případná negativa je zapotřebí brát vážně čísla, která potvrzují růst," uzavřel Fuksa.
 
Celou Zelenou zprávu chce zveřejnit ministerstvo až po projednání v Poslanecké sněmovně, zatím se chce bavit pouze nad "nejdůležitějšími" fakty.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky