Úspěch intervence ČNB? Macek nadšení mírní

Bankéři z ČNB se radují. Listopadové tržby se meziročně zvýšily, což podle nich znamená jediné. Úspěch měnové intervence, která oslabila korunu. Miroslav Macek ale toto nadšení chladí.

660
reklama

Podle statistik v listopadu vzrostly maloobchodní tržby o 6,1 procenta oproti stejnému období v roce 2012. "Žongléři z ČNB to vydávají za úspěch intervenční politiky v neprospěch kursu koruny," komentuje to Macek. Bankovní rada ČNB uměle na podzim minulého roku snížila kurs koruny k euru na 27 Kč.

"Zdravý rozum ovšem namítne, že lidé pod masovým vlivem zpráv, že spousta zboží z dovozu zdraží, urychlili své nákupy, a to i za cenu dalšího zadlužení, takže si v budoucnu nejen nekoupí zboží, které si koupili „předčasně", ale zásluhou splátek nakoupí i méně zboží, které by jinak průběžně kupovali," zmírňuje nadšení tento bývalý politik.

Ohledně úspěchu intervence se zatím neshodnou ani sami obchodníci. Část souhlasí s bankovní radou, že kýžený efekt se dostavil. Nemalá část ale argumentuje podobně jako Macek. Po útocích na obchody teď přijde období poklesu zájmu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky