Platy úředníků: Takto si žijí na ministerstvu životního prostředí

V dalším díle o platech a odměnách vysokých ministerských úředníků se podíváme na ministerstvo životního prostředí. To bylo na rozdíl o ministerstva pro místní rozvoj o něco sdílnější a zveřejnilo platy top úředníků už od roku 2007. Podívejte se, kolik berou tamní náměstci.

660
reklama

Také ministerstvo životního prostředí neposkytlo všechny požadované informace, nicméně se "vytasili" a poskytli platy nejvyšších úředníků už od roku 2007. Údaje z předcházejících let jsme požadovali, abychom mohli porovnat, jak z našich peněz utráceli za top úředníky levicové (2002 - 2006) a pravicové vlády. Nicméně resort životního prostředí je nemá aktuálně k dispozici.

Už na první pohled je vidět, že nejvyšší úředníci ministerstva životního prostředí se mají lépe než jejich kolegové z místního rozvoje. Ti totiž dostávají jen okolo 55 až 59 tisíc čistého měsíčně, jenže na životním prostředí je průměrná hrubá mzda téměř dvojnásobná - přes 110 tisíc korun. Pokud odečteme daně a srážky, zbude úředníkům životního prostředí stále okolo 80 tisíc korun, což je o zhruba 20 tisíc více než mají kolegové z resortu místního rozvoje.

Z údajů poskytnutých ministerstvem životního prostředí také vyplývá, že ke skokovému přidání došlo zejména od roce 2010. V tomto roce se také na ministerstvu vystřídali téměř všichni top úředníci, k čemuž došlo pravděpodobně po volbách a jmenování vlády premiéra Petra Nečase.

Pro zajímavost také zveřejňujeme, na kolik si přišli jednotliví ministři od roku 2007 do poloviny roku 2013. Nicméně plat ministrů je upraven zákonem a v současné době prostí ministři dostávají 106 500 Kč hrubého měsíčně, navíc dostávají paušální náhrady.

Z přehledu vyplývá, že plat ministra Martina Bursíka nešel z peněz rezortu životního prostředí, jako místopředsedu vlády ho ale platil Úřad vlády. Taky jako vicepremiér si přišel na více peněz než běžní ministři, současný místopředseda vlády dostává 128,8 tisíce korun. Z resortní pokladny také nebyl placen Jakub Šebesta, ten byl ale zároveň ministrem zemědělství ve Fischerově vládě.

Témata: ministerstva

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky