České firmy nadávají, zahraničí nechce platit. Kdo nám dluží?

Zahraniční firmy ze států sousedících s Českou republikou, které jsou zároveň hlavními obchodními partnery tuzemských společností, patří k nejhorším plátcům faktur v Evropě. Naprosto nejhůře sice dopadly podniky z Belgie, hned za nimi však následují Slovensko s Polskem a pohoršilo si i Německo.

660
reklama

Své pohledávky platí podle průzkumu pozdě téměř každá třetí polská, slovenská a německá firma. Žebříčku důvodů, kvůli kterým nejsou evropské společnosti schopné platit včas, přitom kralují především problémy s likviditou a vysoké zadlužení firem v prodlení. Obdobně jako naši sousedé je na tom však také Česko, v kterém platí své závazky pozdě až 29 procent podniků.

Kolik procent společností platí pozdě je přitom jedna věc, dalším důležitým faktorem však zůstává, jak velké dané zpoždění je. Tady už si na své západní sousedy, Německo, nemůže stěžovat. S průměrným opožděním 20 dnů se řadí k nejlepším v Evropě. Proti tomu na opačném konci žebříčku skončilo Řecko, odkud chodí zaplacené složenky i s tříměsíčním zpožděním. V Česku se průměrná doba prodlevy pohybuje kolem jednoho měsíce.

A kdo by měl být ideální obchodní partner? Nejmenší problém s včasným splácením faktur mají podle šetření v Rusku a ve Francii, odkud se „opozdí" jen 21, respektive 23 procent plateb. Má to však svůj háček. Je totiž nutné podotknout, že například Rusko patří zároveň i do nechvalně proslulého klubu zemí s největším počtem (osm procent) nedobytných pohledávek v Evropě.

„Téměř dvě třetiny společností oslovených v našem průzkumu pocítily negativní dopad opožděných plateb svých zákazníků, a to zejména ztrátou zisku. Platby po splatnosti jsou přitom hlavní výzvou pro řízení likvidity ve firmě," říká k výsledkům Vladimír Vachel, jednatel inkasní společnosti EOS KSI Česká republika.

Nejdelší termín pro zaplacení faktury poskytují české firmy již tradičně v oblasti průmyslu. Smutným faktem však zůstává, že i přes úlevy až tři procenta firemních zákazníků, zejména z oblasti obchodu, neplatí své účty vůbec. Nejčastějším důvodem jsou nezaplacené faktury vlastních obchodních partnerů. Průzkum však také uvádí, že téměř každá druhá firma neplatí záměrně.„Zhruba dvě třetiny českých firem tak již přistoupily k externímu vymáhání pohledávek a jejich počet by se podle našich odhadů měl i nadále zvyšovat," zakončil Vachel.

Témata: firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky